ΕΛΛΑΔΑ

Επτά σημεία της Αθήνας γίνονται τόπος παρατήρησης του πλανήτη Άρη

Επτά σημεία της Αθήνας γίνονται τόπος παρατήρησης του πλανήτη Άρη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/φωτογραφία αρχείου

Την Εβδομάδα Παρατήρησης του πλανήτη Άρη, διανύουμε από σήμερα, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου και οι λάτρεις του διαστήματος θα έχουν την ευκαιρία να δουν τον «Κόκκινο Πλανήτη» μέσα από τα τηλεσκόπια που θα στηθούν σε επτά διαφορετικά σημεία της Αθήνας.

Η εκδήλωση, που αρχίζει σήμερα από το Ζάππειο και ολοκληρώνεται την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο Πάρκο του Φλοίσβου, είναι ανοιχτή στο κοινό (από τις 6 ως τις 10 μμ.) και στο πλαίσιό της θα στηθούν τηλεσκόπια από το κέντρο της Αθήνας ως το Περιστέρι, κι από τα βόρεια ως τα νότια προάστια (Κηφισιά, Χαλάνδρι, Γλυφάδα, Άλιμος Παλαιό Φάληρο).

Μάλιστα παραμένει σε εκκρεμότητα το αίτημα για την τοποθέτηση τεσσάρων φορητών τηλεσκοπίων στην Πνύκα, και σε περίπτωση που γίνει δεκτό από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τότε άλλη μια περιοχή της πρωτεύουσας ίσως η πιο συναρπαστική, θα συμπεριληφθεί στη δράση.

Αναλυτικό πρόγραμμα Εβδομάδας Παρατηρήσεων:

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ, ΑΘΗΝΑ

ΤΡΙΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΛΟΦΟΣ ΠΑΝΙ, ΑΛΙΜΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, ΚΗΦΙΣΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ, ΓΛΥΦΑΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΠΑΡΚΟ ΦΛΟΙΣΒΟΥ, Π. ΦΑΛΗΡΟ

Τη δράση υποστηρίζουν η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ», ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, Παράρτημα Σαλαμίνας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών στο πλαίσιο παραγωγής ντοκιμαντέρ του National Geographic με τίτλο «Mars», το οποίο αφηγείται την περιπέτεια μιας μελλοντικής κατάκτησης και αποίκισης του κόκκινου πλανήτη, σε μια όχι πολύ μακρινή εποχή από σήμερα.

Η σειρά (που έκανε πρόσφατα τηλεοπτική πρεμιέρα) διαδραματίζεται το 2033 έχοντας ως θέμα την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, ξεδιπλώνεται μέσα σε 6 επεισόδια, στα οποία εκτός από το δραματοποιημένο σενάριο υπάρχουν και αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ και συνεντεύξεις με αληθινούς επιστήμονες και επιχειρηματίες που καθοδηγούν την έρευνα και την ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας.

Τη σειρά υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι βραβευμένοι με Όσκαρ και Έμμυ παραγωγοί Μπράιαν Γκρέιζερ, Ρον Χάουαρντ και Μάικλ Ρόσενμπεργκ, καθώς και ο ταλαντούχος Μεξικανός σκηνοθέτης Εβεράρντο Γκουτ (Everardo Gout). H μουσική είναι των Νικ Κέιβ και Γουόρεν Έλις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ