ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη: Για ψέματα στη δίκη κάνει λόγο συμφοιτητής του

Υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη: Για ψέματα στη δίκη κάνει λόγο συμφοιτητής του
EUROKINISSI/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΜΙΚΟΥ/φωτογραφία αρχείου

Στο τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων παίζεται τις τελευταίες ημέρες ακόμη μία πράξη στο δράμα της υπόθεσης του Βαγγέλη Γιακουμάκη, με το δικαστήριο να εξετάζει τις ευθύνες της τότε διεύθυνσης της Γαλακτοκομικής Σχολής, όμως ένας συμφοιτητής του Βαγγέλη ταράζει τα νερά, υποστηρίζοντας ότι στη δίκη συνεχίζονται τα ψέματα.

«Ή θα μιλήσουμε τώρα για τον Βαγγέλη ή ποτέ. Και θα το κουβαλάμε μια ζωή. Δυστυχώς βλέπω ότι άνθρωποι που γνώριζαν τι γινόταν, καταθέτουν στο δικαστήριο ότι “δεν είδαν, δεν άκουσαν”. Δήθεν φιλεύσπλαχνοι που υποτίθεται προσπαθούν να δώσουν κουράγιο στη μάνα και τον πατέρα του Βαγγελάκη, χωρίς να κάνουν τίποτε για να απαλύνουν τον πόνο που νιώθουν οι γονείς από το μαχαίρι που έχουν στην καρδιά από τότε που έχασαν το αγγελούδι τους».

Με αυτά τα λόγια ο Νίκος Δάβρης, συμφοιτητής του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αναφέρεται στα όσα ακούγονται στη δίκη για τον 20χρονο σπουδαστή που βρέθηκε νεκρός ένα μήνα και κάτι μετά την εξαφάνισή του.

Όπως λέει ο Νίκος Δάβρης σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο», με τον Βαγγέλη είχαν τον ίδιο χαρακτήρα: «Ήμασταν ίδιοι. Προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής μόνοι μας. Και εγώ όταν ήρθαν εφτά Κρητικοί και μου είπαν ότι θα με βουτήξουν έξω από τη Σχολή και θα με σπάσουν στο ξύλο δεν πήγα στη διεύθυνση, αλλά προσπάθησα να τους αντιμετωπίσω μόνος μου. Πιστεύω ότι η διαφορά με τον Βαγγέλη είναι, ότι εκείνον τον απειλούσαν με κάτι και έτσι του ήταν πιο δύσκολο να μιλήσει, ενώ ένας άλλος παράγοντας ήταν η καταγωγή του. Τα άτομα αυτά ήταν συντοπίτες του, πράγμα που λάμβανε υπόψη του. Ο Βαγγέλης δεν μιλούσε, όχι για να προστατευτεί, αλλά για να προστατέψει. Τα αδέρφια του, τους γονείς του. Να μην τους στενοχωρήσει, να μη βάλει σε κίνδυνο κανέναν».

Ο Νίκος Δάβρης, που κατέθεσε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων, όπως και προανακριτικά, όλα όσα γνώριζε για την υπόθεση, υποστηρίζει ότι στη δικαστική αίθουσα συνεχίζονται τα ψέματα, ενώ περιγράφει τις στιγμές που έζησε από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την εξαφάνιση του Βαγγέλη και μετά.

2617427

Πηγή: (EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ)

Για την εξαφάνιση του συμφοιτητή του ενημερώθηκε με δύο ημέρες καθυστέρηση γιατί βρισκόταν στη Βραζιλία:

«Μόλις το άκουσα είπα από μέσα μου: «Πάει το φάγανε το παιδί». Έβλεπα πως του φερόντουσαν και τους θεωρούσα ικανούς ακόμα και γι’ αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι ξέρω πως έφυγε το παιδί από τη ζωή. Είχαν αρχηγό, είχαν υπαρχηγό και δεν σεβόντουσαν τίποτα. Όταν μία φορά είχα παραπονεθεί γιατί έκαναν φασαρία το βράδυ με έπιασαν και μου είπαν: «πρόσεχε γιατί έτσι ξεκινάνε οι βεντέτες στην Κρήτη».

Δύο ημέρες μετά τον εντοπισμό του πτώματος του Βαγγέλη, στις 17 Μαρτίου 2015, ο Νίκος δέχθηκε –όπως λέει- μήνυμα στο Facebook από τον τότε διευθυντή της Σχολής με τον οποίο λίγες ώρες μετά συνομίλησε στο Skype:

«Είχε ενημερωθεί ότι θα έρθω για να καταθέσω. Στη συνομιλία μας παραδέχτηκε την εμπλοκή πολιτικών και ότι τον είχα ενημερώσει για τα όσα βίωνε ο Βαγγέλης. Μου είπε να μην μιλήσω στον Τύπο. Μου ζήτησε να τον βοηθήσω, όπως με είχε βοηθήσει και αυτός (εννοούσε ότι μου είχε προτείνει να πάω να δουλέψω ως γαλακτοκόμος σε ένα εργοστάσιο στη Βραζιλία). Φυσικά και δεν τον άκουσα. Ήθελα να βγω μπροστά για να δώσω θάρρος και σε άλλους να μιλήσουν. Δυστυχώς δεν τα κατάφερα όσο περίμενα. Προσωπικά στενοχωριέμαι γιατί βλέπω ότι τα ψέματα συνεχίζονται στη δίκη. Βλέπω ανθρώπους που ακόμα και τώρα αρνούνται να πάρουν την απόφαση να παλέψουν για την αλήθεια. Απορώ για πόσο ακόμα θα φορούν αυτό το προσωπείο και θα δειλιάζουν».

Στο δικαστήριο παρέθεσε φωτογραφίες από τις συνομιλίες που είχε στο Facebook με τον πρώην διευθυντή της Σχολής και μάλιστα η πρόεδρος εκφώνησε ένα σημείο κειμένου, που του είχε στείλει ο διευθυντής προκειμένου να γραφτεί στα πρακτικά.

Η δίκη στα Γιάννενα συνεχίζεται σήμερα Δευτέρα, ύστερα από δύο εβδομάδες διακοπής.

Α. Κούγιας: «Αβάσιμες οι κατηγορίες»

Ο δικηγόρος του πρώην διευθυντή της Σχολής Αλέξης Κούγιας ισχυρίζεται από την πλευρά του ότι όλες οι κατηγορίες σε βάρος του πελάτη του είναι αβάσιμες. Σε παλιότερη δήλωσή του στον «ΕΤ» ανέφερε ότι «για να κατηγορηθεί κάποιος για παράβαση καθήκοντος πρέπει να υπάρχει είτε δόλος είτε όφελος. Ο διευθυντής δεν είχε τίποτε από τα δύο, συνεπώς δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία. Ρώτησα αρκετούς μάρτυρες αν ο πελάτης μου είχε κάποιο όφελος από την πράξη του και μου απάντησαν αρνητικά. Ο διευθυντής είχε προτείνει στον Βαγγέλη να αλλάξει δωμάτιο αλλά εκείνος αρχικά δεν ήθελε. Να τονίσω, επίσης, ότι από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι και την εξαφάνιση δεν υπήρχαν περιστατικά σε βάρος του Βαγγέλη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ