«Γονάτισε» την Κρήτη η κακοκαιρία: 2.500 κάτοικοι χωρίς νερό - Πνίγηκαν τα Χανιά με 420 χιλ. βροχής
Κακοκαιρία στην Κρήτη
ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ/EUROKINISSIIn Brief
- Η Κρήτη δοκιμάζεται για τέταρτη συνεχόμενη μέρα από κακοκαιρία.
- Περίπου 2.500 κάτοικοι σε Ζωνιανά, Λιβάδια και Κράνα παραμένουν χωρίς νερό λόγω καταστροφής στο δίκτυο ύδρευσης.
- Στο Οροπέδιο Λασιθίου η αγροτική παραγωγή καταστράφηκε σε ποσοστό άνω του 80% σε πατάτες και κηπευτικά.
- Κατολισθήσεις και ζημιές στο οδικό δίκτυο σημειώθηκαν σε Αμάρι και Ανώγεια, με επικίνδυνες πλημμύρες στις γύρω περιοχές.
- Στο Φαράγγι της Σαμαριάς έπεσαν 420 χιλιοστά βροχής μέσα σε 42 ώρες, ποσότητα ίση με τη μέση ετήσια βροχόπτωση της Αθήνας.
Τις «πληγές» τους μετρούν οι κάτοικοι της Κρήτης, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας που άφησε πίσω της κατεστραμμένες υποδομές, αποκλεισμένους οικισμούς και τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή.
Σημειώνεται πως για τέταρτη συνεχόμενη μέρα το νησί της Κρήτης δοκιμάζεται από καταιγίδες και έντονα φαινόμενα, με το σκηνικό του καιρού να αλλάζει από το απόγευμα.
Κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους - 2.500 άτομα χωρίς νερό
Χθες το βράδυ περίπου 30 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προληπτικά από τα σπίτια τους, στα Ζωνιανά λόγω των μεγάλων όγκων νερού στην περιοχή. Παράλληλα, εξετάζεται η στατικότητα δύο κατοικιών, καθώς τα ορμητικά νερά έχουν φτάσει μέχρι τα θεμέλιά τους.
Την ίδια στιγμή, περίπου 2.500 κάτοικοι σε Ζωνιανά, Λιβάδια και Κράνα έχουν μείνει χωρίς νερό, όπως επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος στο neakriti.gr, καθώς καταστράφηκε μέρος του δικτύου ύδρευσης.
Ιδιαίτερα δύσκολη παραμένει η κατάσταση σε ολόκληρο τον ορεινό Μυλοπόταμο, όπου ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός.

Κακοκαιρία στην Κρήτη
ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ/EUROKINISSIΚαταστροφή στο Οροπέδιο Λασιθίου
Στο Οροπέδιο Λασιθίου οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με καταστροφή που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ξεπερνά το 80% σε πατάτες και κηπευτικά, σύμφωνα με το ίδιο μέσο ενημέρωσης.
Μάλιστα, drone κατέγραψε την καταστροφή στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπου τεράστιες εκτάσεις είναι πλημμυρισμένες, όπως φαίνεται στο βίντεο που δημοσίευσε το cretalive.
Τα πλάνα αποτυπώνουν δρόμους και καλλιέργειες να έχουν καλυφθεί από το νερό.
Κατολισθήσεις σε Αμάρι και Ανώγεια
Την ίδια στιγμή σοβαρή είναι η κατάσταση και στο Αμάρι, όπου μαζί με τους τεράστιους όγκους νερού κατεβαίνουν από τα ορεινά βράχοι και φερτά υλικά, προκαλώντας ζημιές στο οδικό δίκτυο και προβλήματα στην κυκλοφορία, μεταδίδει το neakriti.gr.
Ανάλογες εικόνες καταγράφονται στα Ανώγεια και στις γύρω ορεινές περιοχές.
Πλαγιές έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους και πεδινές εκτάσεις σε λίμνες, με μεγάλες ποσότητες νερού να συνεχίζουν να κατευθύνονται προς τις κατοικημένες περιοχές και προς τα Ζωνιανά.
Φαράγγι Σαμαριάς: Σε 42 ώρες έριξε όσο νερό πέφτει στην Αθήνα σε ένα έτος
Στην γεωγραφική κατανομή της βροχής στην Κρήτη από το πρωί της Παρασκευής 02/10 έως το απόγευμα το Σαββάτου 03/10, ξεχωρίζουν οι καταγραφές στους 2 σταθμούς στην περιοχή της Σαμαριάς, φθάνοντας και 420 χιλιοστά μέσα σε 42 ώρες.

Ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κ. Λαγουβάρδος τονίζει ότι αυτό το ύψος βροχής είναι η μέση βροχόπτωση στην Αθήνα για ένα ολόκληρο έτος, σύμφωνα με το Goodnet.gr.
Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό χθες οκτώ εργαζόμενοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Φαράγγι της Σαμαριάς.
Μεγάλες καταστροφές και στο Ηράκλειο
Στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στο Ηράκλειο καταγράφονται σημαντικές ζημιές, μεταξύ άλλων και στο ζωικό κεφάλαιο.
Μεγάλες είναι οι καταστροφές στην αγροτική οδοποιία, στα δίκτυα των παραγωγών και στους αμπελώνες. Η αμπελουργική δραστηριότητα της περιοχής έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Στις Γούβες του Δήμου Χερσονήσου, όπου κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας αυτοκίνητα παρασύρθηκαν ακόμη και στη θάλασσα, έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες αποκατάστασης.
Bράχος έπεσε μπροστά σε οδηγό
Ένας οδηγός από την Ιεράπετρα, βρέθηκε με το όχημά του μπροστά σε έναν τεράστιο βράχο που αποκολλήθηκε από την πλαγιά και έπεσε πάνω στον δρόμο.
Ο ίδιος περιέγραψε στην ΕΡΤ, σώθηκε χάρη στα αντανακλαστικά του, αλλά και στις φωνές ανθρώπων που αντιλήφθηκαν την αποκόλληση του βράχου.
Όπως είπε, ο βράχος εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά του, με αποτέλεσμα να μην προλάβει ουσιαστικά να αντιδράσει παρά μόνο να πατήσει αμέσως το φρένο. «Τον είδα ξαφνικά μπροστά μου και έπεσα πάνω του. Τον τράκαρα, βέβαια πήγαινα με χαμηλή ταχύτητα, αλλά ήταν απίστευτο πραγματικά», ανέφερε.
«Με έσωσαν οι φωνές που έβαλαν οι άνθρωποι όταν είδαν τον βράχο να ξεκολλάει από ψηλά. Και εκείνη τη στιγμή, τη στιγμή που πάτησα το φρένο, για κλάσματα του δευτερολέπτου σταμάτησε το αυτοκίνητο μπροστά στον βράχο όταν έπεσε», περιέγραψε.
Live η πορεία της κακοκαιρίας
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Θαμμένη» στη λάσπη η Κρήτη: Αποκαρδιωτικές εικόνες καταστροφής - Κομμένοι δρόμοι, ζημιές, απόγνωση
Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Πότε εξασθενούν τα φαινόμενα
Διασώθηκαν μέσω θαλάσσης τέσσερις εγκλωβισμένοι λόγω της κακοκαιρίας στην Ιεράπετρα
Ο Γερμανός καγκελάριος Μερτς στο Κίεβο με 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ στρατιωτικές ενισχύσεις
09:09
«Moby Dick»: Όταν το Χόλιγουντ έκανε απόβαση σε ένα μικρό λιμάνι της Ουαλίας
09:00
«Γονάτισε» την Κρήτη η κακοκαιρία: 2.500 κάτοικοι χωρίς νερό - Πνίγηκαν τα Χανιά με 420 χιλ. βροχής
08:58
Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ 46χρονος που βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πισίνα ξενοδοχείου στα Χανιά
08:54