ΕΛΛΑΔΑ

«Πρωταθλήτρια» στα τροχαία ατυχήματα η Αττική – Ποιες πόλεις ακολουθούν

«Πρωταθλήτρια» στα τροχαία ατυχήματα η Αττική – Ποιες πόλεις ακολουθούν
eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος/(φωτογραφία αρχείου)

Τα σκήπτρα των τροχαίων ατυχημάτων κρατά σταθερά η Αττική. Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για την ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα, οι οδηγοί του ευρύτερου Λεκανοπεδίου κατέγραψαν το 2014 τη μεγαλύτερη συχνότητα ζημιών ανά τη χώρα (8,24%) με εκείνους στην Αχαΐα να ακολουθούν κατά πόδας με 7,95%.

Θεσσαλονικείς και Ηρακλειώτες συμπληρώνουν τη σχετική τετράδα, με το δείκτη να διαμορφώνεται σε 7,28% και 6,57% αντίστοιχα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”

Στον αντίποδα περισσότερο προσεκτικοί αποδείχθηκαν οι οδηγοί σε Σάμο, Μυτιλήνη, Καρδίτσα, Ροδόπη με τη συχνότητα ζημιών να περιορίζεται σε 3,09%, 3,55%, 3,85% και 4%. Η ασφάλιση αυτοκινήτου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους δραστηριοποίησης της ελληνικής αγοράς, όπου 29 επιχειρήσεις έχουν συμμετοχή 31,2% στο σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων.

«Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία των ασφαλισμένων οχημάτων έτους 2014, η κατηγορία επιβατικά – ταξί αποτελεί 72.3% του πλήθους οχημάτων και το πλήθος των ζημιών αντιστοιχεί στο 78,7% του συνόλου. Τα τροχαία ατυχήματα, στα οποία περιλαμβάνονταν νεκροί και τραυματίες μειώθηκαν το 2014 έναντι του 2013 σε λιγότερα από 12.000. Επίσης οι νεκροί μειώθηκαν από 874 το 2013 σε 793 το 2014, ενώ οι τραυματίες μειώθηκαν επίσης. Οι κυριότερες αιτίες θανατηφόρων ατυχημάτων αποτελούν οι συγκρούσεις, οι εκτροπές και οι παρασύρσεις πεζών», αναφέρει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα με πράξη της εκτελεστικής επιτροπής της Τραπέζης της Ελλάδος αναθεωρήθηκαν τα ελάχιστα ποσά ασφαλιστικής κάλυψης της υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης από ατυχήματα οχημάτων.

«Σχετικά με τις κλοπές τροχοφόρων, η Ελληνική Αστυνομία πληροφορεί ότι τελέστηκαν περί τις 25.000 κλοπές και περίπου 703 απόπειρες. Από τα παραπάνω περιστατικά, περίπου 8.000 εξιχνιάστηκαν . Ο αριθμός των κλοπών είναι μειωμένος σε σχέση με το 2013, το ίδιο όμως ισχύει και με τις εξιχνιάσεις», καταλήγει η Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ