ΕΛΛΑΔΑ

Πολυεθνική δύναμη των Γιατρών του Κόσμου για το προσφυγικό

Πολυεθνική δύναμη των Γιατρών του Κόσμου για το προσφυγικό
Γιατροί του Κόσμου / FRED ATAX

Μια πολυεθνική δύναμη των Γιατρών του κόσμου δρα στην Ελλάδα τους τελευταίους οκτώ μήνες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό από Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, μια ομάδα με περισσότερα από 130 μέλη προσφέρει ιατρική βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες σε 14 κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 και χρηματοδοτείται από την υπηρεσία Ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επτά εκατομμύρια ευρώ για δώδεκα μήνες.

Οι ΓτΚ παρεμβαίνουν σε 14 καταυλισμούς μέσω ιατρείων και κινητών μονάδων και παρέχουν μία ολιστική κάλυψη των αναγκών των προσφύγων. Οι ομάδες αποτελούνται από ιατρούς, νοσηλευτές, μαίες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, υπευθύνους συλλογής και διαχείρισης δεδομένων, διερμηνείς και οδηγούς.

Συνολικά, 10.929 ιατρικές εξετάσεις έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα με τις 9.332 να αφορούν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, 767 σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, 361 ψυχική υγεία καθώς και 469 οδοντιατρικές εξετάσεις. Μεταξύ των ανθρώπων που εξετάστηκαν 53% ήταν γυναίκες και 47% άνδρες, ενώ το 35% των ωφελούμενων ήταν ηλικίας κάτω των 15 ετών. Οι τρεις κύριες χώρες προέλευσης ήταν το Αφγανιστάν, η Συρία και το Ιράκ.

Όπως εξήγησε η συντονίστρια του προγράμματος Ελίζα Βισκόντι (δεξιά) η χρηματοδότησή του ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ και θα διαρκέσει 12 μήνες. Πηγή: CNN Greece

Σημαντικά αυξημένα είναι τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και καταγράφονται συνεχώς νέα περιστατικά κατάθλιψης, άγχους, ψυχολογικού τραύματος ή και τάσης αυτοτραυματισμού που οφείλονται στην παρατεταμένη παραμονή σε καταυλισμούς, στην απώλεια παραδοσιακών ρόλων μέσα σε μια κοινότητα και στην έλλειψη δραστηριοτήτων. Όπως είπε στην παρουσίαση για το απολογισμό του προγράμματος μέχρι τώρα ο γενικός διευθυντής των ΓτΚ του Βελγίου κ. Πιέρ Βέρμπερν, κρίνεται απαραίτητο οι πρόσφυγες να αρχίσουν να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή και στην οικονομία.

Όπως εξήγησε η κυρία Ελίζα Βισκόντι, που είναι η συντονίστρια του προγράμματος πολλές από της ασθένειες των προσφύγων σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσής τους στα κέντρα φιλοξενίας, τις υγειονομικές συνθήκες, την έλλειψη νερού ή την έλλειψη θέρμανσης τώρα το χειμώνα.

Η πολυεθνική ομάδα των Γιατρών του κόσμου δραστηριοποιείται σε 14 κέντρα φιλοξενείας προσφύγων. Πηγή: CNN Greece

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής για επείγουσες ανάγκες στην Ελλάδα 198 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 190 ήδη έχουν δοθεί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Όπως είπε η κ. Μόνικα Έκστρομ, υπεύθυνη του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για το προσφυγικό έχει δαπανηθεί περί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο πρόεδρος των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης τέλος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η δράση της πολυεθνικής ομάδας των Γιατρών του Κόσμου από τον Απρίλιο έχει συνεισφέρει σημαντικά στο εθνικό σύστημα υγείας καθώς έχει απαλλάξει τα κρατικά νοσοκομεία από ένα βάρος που δύσκολα θα μπορούσαν να σηκώσουν υπό τις παρούσες συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ