«Δεν γνωρίζω τίποτε, δεν είδα τίποτε για το Basketgate»: Τι υποστήριξε ο Λιόλιος στην απολογία του
Αρνείται και τις 49 πράξεις που του αποδίδονται στο μεγάλο σκάνδαλο των στημένων αγώνων στο μπάσκετ ο προφυλακισμένος ως βασικός κατηγορούμενος στην πολύκροτη υπόθεση Βαγγέλης Λιόλιος, κάνοντας λόγο για «οργανωμένη προσπάθεια προσωπικής και επαγγελματικής εξόντωσής του».
Στο απολογητικό του υπόμνημα ο ίδιος αμφισβητεί την αξιοπιστία των μαρτύρων και των καταθέσεων, δηλώνει πως δεν προκύπτει από τα στοιχεία συγκεκριμένη δική του παρέμβαση στη διαιτησία, ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες πλήττουν το πρόσωπο, το ήθος και την επαγγελματική του πορεία και αποδίδει την εμπλοκή του στην υπόθεση σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί από την ηγεσία της Ομοσπονδίας.
Μάλιστα, δίνει τη δική του εκδοχή για τη συνάντησή του με τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Αμαρουσίου και δηλώνει διατεθειμένος να παραιτηθεί από κάθε διοικητική θέση στην ΕΟΚ και να απόσχει από κάθε ενασχόληση με το μπάσκετ, μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.
«Δεν έχω απολύτως καμία εμπλοκή, συμμετοχική, πολλώ μάλλον αυτουργική», υποστηρίζει χαρακτηριστικά στο υπόμνημά του.
Η συνάντηση με τον Στασινόπουλο
Ξεχωριστό σημείο στο απολογητικό του υπόμνημα αποτελεί η συνάντηση, που σύμφωνα με τον ίδιο, είχε στις 14 Απριλίου 2026 με τον Δήμο Στασινόπουλο στα γραφεία της ΕΟΚ.
Όπως περιγράφει, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Αμαρουσίου προσήλθε στο γραφείο του προκειμένου να συζητήσουν για την ομάδα και τη διαιτησία.
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Βαγγέλης Λιόλιος, ο Δήμος Στασινόπουλος εξέφρασε παράπονα για τη διαιτητική αντιμετώπιση του Αμαρουσίου και αναφέρθηκε στην οικονομική επένδυσή του, λέγοντας: «Εχω βάλει ένα εκατομμύριο. Εγώ γιατί να το χάσω;».
Στη συνέχεια, ο Βαγγέλης Λιόλιος ισχυρίζεται ότι ο Στασινόπουλος αναφέρθηκε σε προσωπικά μηνύματα που είχε ανταλλάξει με τον Ηλία Παπαθεοδώρου, όταν ο τελευταίος εργαζόταν στον Προμηθέα Πατρών.
Όπως υποστηρίζει, όταν ο Λιόλιος τον ρώτησε πώς είχε αποκτήσει γνώση των μηνυμάτων, εκείνος φέρεται να απάντησε «ο Ηλίας».
Ο Βαγγέλης Λιόλιος υποστηρίζει ακόμη ότι η συνάντηση είχε εκβιαστικό χαρακτήρα και πως ο σκοπός της ήταν να εξασφαλιστεί ευνοϊκή διαιτητική μεταχείριση για το Μαρούσι.
Η καταγγελία διαιτητή
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Λιόλιος επικαλείται καταγγελία διαιτητή, η οποία, σύμφωνα με όσα αναφέρει, αφορούσε μηνύματα με απειλητικό περιεχόμενο που φέρεται να έλαβε μετά τον αγώνα Περιστέρι – Μαρούσι, στις 6 Δεκεμβρίου 2025. Όπως περιγράφει στο υπόμνημά του, ο διαιτητής είχε καταγγείλει ότι την επομένη του αγώνα έλαβε δύο μηνύματα από αριθμό τηλεφώνου που απέδιδε στον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Αμαρουσίου. Ο Λιόλιος επικαλείται την υπόθεση αυτή, καθώς και τις ενέργειες που, όπως αναφέρει, ακολούθησαν από τα αρμόδια όργανα της ΕΟΚ.
«Δε γνωρίζω τον εν ενεργεία διαιτητή»
Για τον δεύτερο μάρτυρα «κλειδί», εν ενεργεία διαιτητή που καταθέτει κατά του Βαγγέλη Λιόλιου, ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι δεν τον γνωρίζει και ότι επί ημερών του στην ομοσπονδία, ο διαιτητής δεν συμμετείχε σε αγώνα της πρώτης κατηγορίας μπάσκετ.
«Οφείλω δια μιας να ξεκαθαρίσω ότι τον εν λόγο κύριο δεν τον γνωρίζω. Ούτε καν εξ όψεως και σίγουρα δεν έχω μιλήσει ποτέ μαζί του, δεν έχω συναντηθεί ποτέ μαζί του και δεν είχα ποτέ καμιά επαφή μαζί του. Στις καταθέσεις στις οποίες έχει δώσει είναι ξεκάθαρο ότι επί των ημερών μου, όπως ο ίδιος συνομολογεί, δεν έχει διαιτητεύσει ποτέ αγώνα Α1. Επίσης είναι δεδομένο ότι δεν έχει κανένα στοιχείο σε βάρος μου αλλά ομιλεί περί πράξεων τις οποίες τέλεσε με ή για λογαριασμό του συγκατηγορούμενου μου Μαυραγάνη για τις οποίες ουδεμία γνώση είχα, τις αγνοούσα και τις αποδοκιμάζω», ισχυρίζεται στο απολογητικό του υπόμνημα.
Τα μηνύματα με τον Παπαθεοδώρου
Σημαντικό μέρος του υπομνήματος αφορά και τη σχέση του με τον προπονητή Ηλία Παπαθεοδώρου, με τον οποίο, όπως αναφέρει, διατηρούσε στενή προσωπική και επαγγελματική σχέση κατά την περίοδο που εκείνος εργαζόταν στον Προμηθέα Πατρών.
Ο Βαγγέλης Λιόλιος παραθέτει μηνύματα που, σύμφωνα με το υπόμνημα, αντάλλαξαν το 2025, όταν ο Παπαθεοδώρου εξέταζε πρόταση για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Αμαρουσίου. Σε μήνυμα της 28ης Μαΐου 2025, ο Βαγγέλης Λιόλιος φέρεται να του έγραψε: «Η περιουσία μας είναι τα παιδιά μας. Και μόνο αυτά. Δεν στο λέω τυχαία αυτό. Το γεγονός πως θα είσαι Αθήνα και θα αγκαλιάζεις κάθε μέρα την κόρη σου είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Πάνω και πέρα από λεφτά και μπάτζετ…Και για την οικογένειά σου πήρες τη σωστή απόφαση.».
Σε άλλο μήνυμα, στις 7 Ιουνίου 2025, αναφέρεται ότι του έγραψε: «Άκουσέ με και εμπιστεύσου με. Αν ισχύει η πρόταση, άκουσέ με και εμπιστεύσου με. Φύγε τώρα. Θα με θυμηθείς». Ο Βαγγέλης Λιόλιος επικαλείται τις συγκεκριμένες συνομιλίες για να υποστηρίξει ότι η επικοινωνία τους αφορούσε προσωπικά και επαγγελματικά ζητήματα και ότι ο ίδιος ενθάρρυνε τον προπονητή να μετακινηθεί στην Αθήνα για να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του.
Αναφέρεται, ακόμη, σε ερωτήσεις που, όπως γράφει, τέθηκαν στον Παπαθεοδώρου σχετικά με περιστατικά παρέμβασης στη διαιτησία.
Ζητεί να αφεθεί ελεύθερος
Στο απολογητικό του υπόμνημα, ο κατηγορούμενος ζητεί να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, με εμφάνιση στις αστυνομικές αρχές, ακόμα και καταβολή χρηματικής εγγύησης, αν κριθεί αναγκαίο.
Προτείνει, επίσης, ως ειδικό περιοριστικό όρο, την αποχώρησή του από κάθε διοικητική θέση στην ΕΟΚ και την αποχή του από την ενασχόληση με το άθλημα μέχρι την τελεσίδικη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 19ο Ετήσιο Παιδιατρικό Συνέδριο
12:13
Κόκκινη προειδοποίηση από ΕΜΥ για την 28η Οκτωβρίου: Πού θα πέσουν ισχυρές βροχές έως αύριο τη νύχτα
12:06
Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με τους ηγέτες της Φινλανδίας και της Νορβηγίας για την Ουκρανία
12:04
Κατηγορίες σε δύο άτομα για το περιστατικό στη βάση της RAF, Fairford απήγγειλαν οι βρετανικές Αρχές
11:49