ΕΛΛΑΔΑ

Στη φυλακή οι βασανιστές του Ουαλίντ Ταλέμπ

Στη φυλακή οι βασανιστές του Ουαλίντ Ταλέμπ

Ένοχους έκρινε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά και τους τέσσερις κατηγορούμενους για την υπόθεση βασανισμού του Αιγύπτιου εργάτη Ουαλίντ Ταλεμπ τον Νοέμβριο του 2012 στη Σαλαμίνα.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ποινή για τον βασικό κατηγορούμενο και πρώην εργοδότη του θύματος στον φούρνο όπου εργαζόταν, παραμένει στα 13 χρόνια και 2 μήνες.

Οι δύο κατηγορούμενοι ως συνεργοί, που θα οδηγηθούν στη φυλακή πλέον, καταδικάστηκαν σε 10 και 9 χρόνια αντίστοιχα, ενώ για τον γιο του βασικού κατηγορουμένου, επιβλήθηκε ποινή 5 ετών με αναστολή.

Και οι τέσσερις καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, της αρπαγής και της ληστείας, ενώ στον γιο του βασικού κατηγορουμένου έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Έπειτα από σχεδόν οκτώ ώρες που διήρκησαν οι διαδικασίες, ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου στο Εφετείο Πειραιά και οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους οδηγούνται πλέον στη φυλακή.

Οι ποινές ουσιαστικά ήταν οι ίδιες με τις πρωτόδικες, με μόνη διαφοροποίηση αυτή του δεύτερου εκ των συνεργών, του οποίου η ποινή μειώθηκε κατά έναν χρόνο.

Στο άκουσμα των νέων ποινών οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν ενοχλημένοι, καθώς πίστευαν ότι οι ποινές τους θα μειώνονταν. Αντιθέτως, ικανοποιημένοι δήλωσαν, τόσο ο Ουαλίντ Ταλέμπ, όσο και ο συνήγορός του Βασίλης Παπαστεργίου, ο οποίος δήλωσε στο αθηναϊκό πρακτορείο, μετά το τέλος της διαδικασίας πως «Αποδόθηκε δικαιοσύνη για ό,τι έγινε και οι ποινές είναι αντίστοιχες της βαρύτητας της πράξης».

Ο Αιγύπτιος Ουαλίντ Ταλέμπ είχε βρεθεί λιπόθυμος και δεμένος με μια σπασμένη μεταλλική αλυσίδα στο λαιμό, στη Σαλαμίνα. Ο άτυχος εργάτης, μετανάστης χωρίς χαρτιά, είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού, αφού είχε απαχθεί και βασανιστεί άγρια από το αφεντικό του και τους φίλους του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ