ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτοι στον κόσμο Έλληνες μαθητές σε διαγωνισμό τεχνολογίας στις ΗΠΑ

Πρώτοι στον κόσμο Έλληνες μαθητές σε διαγωνισμό τεχνολογίας στις ΗΠΑ
F1 in schools

Παγκόσμια διάκριση έλαβαν πέντε Έλληνες μαθητές λυκείου από τη Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο διαγωνισμό τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Όστιν του Τέξας.

Η πενταμελής νικήτρια ομάδα κατάφερε να κυριαρχήσει ανάμεσα σε 39 ομάδες από 24 χώρες στον σχολικό διαγωνισμό Stem «F1 In School», όπου σχεδίασαν τη δική τους Formula 1 και κατάφεραν να κερδίσουν την πρώτη θέση.

Τους πρωταθλητές Χάρη Κάλφα, Κυριάκο Θεοφανίδη, Στέλιο Μαυρομάτη, Αγγελική Σαμαρά και Βασιλεία Νιάβη, υποδέχτηκε σήμερα Τρίτη, στις 12:00 ο Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο για να τους συγχαρεί και σε προσωπικό επίπεδο.

17350242

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

«Ήταν μοναδική εμπειρία κι ευκαιρία», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αγγελική Σαμαρά, η οποία υπογραμμίζει ότι αυτό που θέλουν είναι να εμπνεύσουν κι άλλους μαθητές να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και να μεταδώσουν τις γνώσεις τους.

Η συνταγή της επιτυχίας τους πάντως όπως επισημαίνει ο Κυριάκος Θεοφανίδης ήταν «η ομαδική δουλειά, η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ μας κι η αφοσίωση. Το θέλαμε πολύ». Από την πλευρά της η 16χρονη Αγγελική συμπληρώνει:

17350253

Σκληρή δουλειά, πάθος και επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας. Ο καθένας είχε την ευθύνη για το δικό του κομμάτι στο project κι έπειτα συνεργαζόμαστε. Δουλέψαμε γύρω στις χίλιες ώρες συνολικά για να ολοκληρώσουμε την εργασία. Αλλά είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να δώσουμε κίνητρο και σε άλλους μαθητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Όπως τονίζουν οι νικητές του διαγωνισμού η νίκη τους είναι σταθμός για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Ορισμένοι θα αφοσιωθούν στα μαθήματά τους, ενώ κάποιοι άλλοι θα διεκδικήσουν την πρωτιά και τον επόμενο χρόνο.

Ο διευθυντής του σχολείου, Γιάννης Νταουντάκης αναφέρει από την πλευρά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι:

Βασικό συστατικό της νίκης μας ήταν το ομαδικό πνεύμα, η επιμονή, η πολλή δουλειά, αλλά κυρίως η οργανωτικότητα. Επειδή συμμετείχαμε ως σχολείο για τρίτη χρονιά σε αυτόν διαγωνισμό είχαμε και την εμπειρία τι πρέπει να προσέξουμε περισσότερο.

Οι πέντε μαθητές κατόπιν πολύμηνης έρευνας και δουλειάς σχεδίασαν σε ειδικό λογισμικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, και κατασκεύασαν, σύμφωνα με τους κανόνες της αεροδυναμικής, το αγωνιστικό αμαξίδιο, ενώ έδωσαν και εξετάσεις, γραπτές και προφορικές, καθώς κλήθηκαν να κάνουν την καλύτερη παρουσίαση του επιτεύγματός τους.

17350262

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Η συνάντηση των παγκόσμιων πρωταθλητών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κράτησε μια ώρα, καθώς ο κ. Παυλόπουλος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διαδικασία του διαγωνισμού, ενώ παρέλαβε με χαρά και τα δώρα που του προσέφεραν τα παιδιά: Έναν πίνακα ζωγραφικής και μια πλακέτα με το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ