ΕΛΛΑΔΑ

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Τα Ίμια είναι Ελλάδα και άρα κομμάτι της Ε.Ε.

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Τα Ίμια είναι Ελλάδα και άρα κομμάτι της Ε.Ε.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε-Τουρκίας, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, με τις οποίες αμφισβητεί την ελληνικότητα των Ιμίων, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

«Τα Ίμια είναι Ελλάδα και άρα κομμάτι της Ε.Ε.» λέει ο κύριος Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος Υπουργός αμφισβητώντας την ελληνικότητα των Ιμίων, ουσιαστικά θέτει υπό αμφισβήτηση την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά η ερώτηση του Μ. Κεφαλογιάννη:

«Μετά την ευθεία αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου από τον Τούρκο Πρόεδρο που με συνεχείς προκλητικές δηλώσεις μιλάει για “σύνορα της καρδιάς μας” και ζητάει επαναδιαπραγμάτευση της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάνης, οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών προκαλούν ακόμη περισσότερη ανησυχία και προβληματισμό.

Με τις δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός αμφισβητεί γραπτώς την ελληνικότητα των Ιμίων, χαρακτηρίζοντας τις δύο νησίδες τουρκικό έδαφος.

Τα δύο (Ανατολικό και Δυτικό Ίμιο ή Λίμνιο) ακατοίκητα ελληνικά νησιά βρίσκονται ανατολικά της Καλύμνου στα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με την παράδοση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα το 1947, τα Ίμια ανήκουν στην Ελληνική επικράτεια, και βρίσκονται στα Ελληνικά θαλάσσια ύδατα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι σε γνώση της η ευθεία αμφισβήτηση των ορίων της ελληνικής επικράτειας, που αποτελούν και μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

2. Πώς σχολιάζει τις παραπάνω δηλώσεις;».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ