ΕΛΛΑΔΑ

Ισορροπία τρόμου στο Αιγαίο με παράλληλες ασκήσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Ισορροπία τρόμου στο Αιγαίο με παράλληλες ασκήσεις Ελλάδας-Τουρκίας
Eurokinissi

Ελλάδα και Τουρκία πραγματοποιούν από σήμερα και για επτά ημέρες ταυτόχρονα στρατιωτικά γυμνάσια στο Αιγαίο, εκτινάσσοντας το θερμόμετρο στα ύψη: η μεν Ελλάδα από κοινού με την Αίγυπτο "βγάζουν" υποβρύχια, φρεγάτες, μαχητικά αεροσκάφη και κομάντος στο τρίγωνο Κάσος-Κάρπαθος-Κρήτη, η δε Τουρκία αναπτύσσει τις δικές της δυνάμεις στο Καστελόριζο

Οι από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις από Τουρκία και Ελλάδα στο Αιγαίο προκαλούν έντονη ανησυχία, καθώς μετά τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις (Συνθήκη Λωζάνης, Ίμια) τα "νεύρα" είναι τεντωμένα και τα στρατιωτικά επιτελεία είναι σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Η Άγκυρα, ως αντίποινα στην κοινή άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου, εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία υποστηρίζει πως το ελληνικό νησί είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν επιτρέπονται ασκήσεις. Χρησιμοποιεί μάλιστα για την Κάσο την τουρκική ονομασία που έχουν δώσει στο νησί, δηλαδή, Τζομπάν.

Και για να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση, αποφάσισε να πραγματοποιήσει στρατιωτικά γυμνάσια στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου, μερικά μόλις ναυτικά μίλια από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας.

Ελληνο-τουρκική διελκυνστίδα

1 Δεκεμβρίου 2016: Καμμένος κατά Ερντογάν
Από το ακριτικό στρατιωτικό φυλάκιο της Μολυβοσκέπαστης στην Ήπειρο, ο Πάνος Καμμένος στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία τονίζοντας ότι δεν θα δεχτούμε άλλες προκλήσεις ούτε και αναφορές που προσβάλλουν την ιστορία μας και το διεθνές δίκαιο. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, τονίζει μάλιστα πως η αποδιοργάνωση των τουρκικών δυνάμεων μετά το πραξικόπημα έχει οδηγήσει σε μία σειρά ηλίθιων δηλώσεων.
Η φράση «ηλίθιες δηλώσεις», δυναμιτίζει το κλίμα.

2 Δεκεμβρίου 2016: Σκληρή απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Επιστρέφουμε στο Έλληνα υπουργό Άμυνας τις δηλώσεις που έκανε την 1η Δεκεμβρίου εναντίον του προέδρου μας καθώς είναι γνωστό πως δεν είναι ικανός να εκφράζει και να βλέπει τις εξελίξεις. Ο Υπουργός Άμυνας έχει χάσει τόσο την ικανότητα αντίληψης που έφτασε στο σημείο να βραβεύσει τις οργανώσεις που σχετίζονται με την ΕΟΚΑ που έχει κάνει τρομοκρατικές ενέργειες και αυτή η στάση του προκαλεί ζημιά στις προσπάθειες συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει:
«Καλούμε τον υπουργό Άμυνας Καμένο άλλη μια φορά να ενεργεί με ευθύνη και σοβαρότητα και να αποφύγει παρόμοιες δηλώσεις και ενέργειες"

2 Δεκεμβρίου 2016: «των αθανάτων το κρασί»

Με το τραγούδι «των αθανάτων το κρασί» απάντησε ο υπουργός Άμυνας, στην σκληρή κριτική που δέχθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Στο Tweet του ο κ. Καμμένου γράφει: «Αφού το τουρκικό ΥΠΕΞ και οι εδώ προσκυνημένοι θεωρούν την ΕΟΚΑ τρομοκράτες. Καταδικάστε με τιμή μου»

1 Δεκεμβρίου 2016
Μελβούτ Τσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος
«Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος» είπε απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Και πρόσθεσε: «Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο».

30 Νοεμβρίου 2016
Θα πάρουμε πίσω τις 18 βραχονησίδες

Ο επικεφαλής του κόμματος CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 βραχονησίδες του Αιγαίου. Μάλιστα κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να τις πάρει πίσω.

«Θα πάρετε πίσω τα νησιά ή όχι;» είπε ο Κιλιτσντάρογλου απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά την ομιλία του σε βουλευτές του κόμματός του.

«Είναι δικά μας τα νησιά; Είναι, λέει η τουρκική κυβέρνηση. Θα πρέπει να σηκωθεί η σημαία μας εκεί; Ναι, απαντούν. Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα η ελληνική σημαία. Γιατί δεν παρεμβαίνετε;»

29 Νοεμβρίου 2016
Ερντογάν κατηγορεί την Κύπρο για την χρήση της σημαίας της

Προκλητικός για άλλη μια φορά εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου, κατηγορώντας την Κύπρο για τη χρήση της σημαίας της.

"Xωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο".
Και συνεχίζει με τις εξής αναφορές: "Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια "ΤΔΒΚ". Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στο Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν".

29 Νοεμβρίου 2016
Ελλάδα και Κύπρος κάνουν σαν πεινασμένα κοτόπουλα

Πλέον αυτή η ιστορία δεν πρέπει να τραβήξει πολύ. Μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει πλέον να υπάρξει κάποια κατάληξη. Αλλά εάν λένε ‘αυτά τα εδάφη θα γίνουν δικά μας και η διοίκησή τους θα είναι εξ ολοκλήρου δική μας’ τότε δεν μπορεί να λειτουργήσει.Αυτοί κάνουν όπως το πεινασμένο κοτόπουλο που νομίζει ότι βρίσκεται στην αποθήκη με το σιτάρι.

Είναι εσωτερικό το ακροατήριο Ερντογάν;

Τους προηγούμενους μήνες είχε προηγηθεί μία σειρά προκλήσεων. Ο Τούρκος πρόεδρος απείλει να δυναμιτίσει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό προκειμένου να πάρει ως αντάλλαγμα τη βίζα για τους τούρκους πολίτες, με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να απαντά: «Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών - Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη»

Τον Οκτώβριο, ο Τούρκος πρόεδρος, αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης, χαρακτηρίζοντάς την «επιζήμια» για τη χώρα του. Υποστήριξε ότι «κάποιοι» προσπάθησαν να την «πλασάρουν» ως νίκη της Τουρκίας «στην πραγματικότητα δώσαμε στην Ελλάδα τα νησιά που αν φωνάξεις ακούγεσαι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

'Σύνορα καρδιάς'

Λίγες μέρες αργότερα, με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης, ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στα «σύνορα της καρδίας» του, λέγοντας: «Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Υποστήριξε επίσης ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

Η Κομισιόν, με αφορμή τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί: «Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ωστόσο, τίποτα δεν φρενάρει τον Τούρκο πρόεδρο ούτε καν το ψήφισμα για παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Έχουμε πολλές εναλλακτικές εκτός από την ΕΕ», έχει πει ο Ερντογάν.

Η συνεχόμενες προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου φανερώνουν ότι τελικά μάλλον... δεν πρόκειται για μία κουβέντα με ακροατήριο το εσωτερικό της χώρας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ