ΕΛΛΑΔΑ

«Η Αθήνα ελεύθερη»: Εκδηλώσεις για την 71η επέτειο απελευθέρωσης από τις δυνάμεις Κατοχής

«Η Αθήνα ελεύθερη»: Εκδηλώσεις για την 71η επέτειο απελευθέρωσης από τις δυνάμεις Κατοχής
http://freeathens44.org/

Η Αθήνα γιορτάζει την 71η επέτειο της απελευθέρωσής της από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, με σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα σε διάφορα σημεία της πόλης σε όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Μέσα από εκθέσεις φωτογραφικού και αρχειακού υλικού, συναυλίες, ιστορικούς περιπάτους, δημόσιες συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες και ομάδες προφορικής Ιστορίας, προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών και άλλες δράσεις, οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα σημαντικότερα γεγονότα της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης, τον τρόπο με τον οποίο αυτά αποτυπώθηκαν στη συλλογική ιστορική μνήμη και να συμμετάσχουν σε μια δημόσια συζήτηση για το εγγύς παρελθόν και τις ανιχνεύσιμες προεκτάσεις του στο σήμερα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθήνας), τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, την ΕΡΤ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τη συμμετοχή του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, του Πολεμικού Μουσείου, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου–Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας και Ομάδων Προφορικής Ιστορίας. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στην ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό, μπορείτε να δείτε σπάνιο φωτογραφικό αρχείο και κινηματογραφικές λήψεις της εποχής. Παράλληλα, μπορείτε να περιηγηθείτε σε ένα ιστορικό που κινείται χρονολογικά από την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940 έως τις ημέρες της Απελευθέρωσης της Αθήνας το 1944, ενώ ένας διαδραστικός χάρτης σας ξεναγεί στα τοπόσημα της πόλης όπου διαδραματίστηκαν ιστορικά γεγονότα.

Δείτε εδω αναλυτικά τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο πλαίσιο των εορτασμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ