ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ΠΝΟ: Απώλειες τζίρου, σάπια προϊόντα και βασικές ελλείψεις στα αποκλεισμένα νησιά

Απεργία ΠΝΟ: Απώλειες τζίρου, σάπια προϊόντα και βασικές ελλείψεις στα αποκλεισμένα νησιά

Απώλειες τζίρου, σάπια προϊόντα, άδεια ράφια, ελλείψεις στα νοσοκομεία. Αυτή είναι η εικόνα στην Ελλάδα μετά την απόφαση της ΠΝΟ να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της. 

Τα πλοία παραμένουν δεμένα στους κάβους. Η διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι και τις 6 το πρωί της Κυριακής. 13 ψήφοι υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων, μόλις 1 ψήφος κατά.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των υπουργών οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ φαίνεται πως δεν έχουν πεισθεί και απαιτούν διασφάλιση, με κάθε τρόπο, ακόμα και με γραπτές δεσμεύσεις, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το νομοθετικό τους πλαίσιο.

Από την μία οι ναυτικοί, και από την άλλη οι αγρότες που μετρούν πληγές μετά από τόσες ημέρες χωρίς πλοία.

Χιος

900.000 ευρώ απώλει τζίρου για τους ιχθυοκαλλιεργητές

Ο Μιχάλης Μαρίνος, ιχθυοκαλλιεργητής, που δραστηριοποιείται στη Χίο, στο Αγαθονήσι, στη Σητεία και στην Αμερική, κάνει λόγο για 900.000 ευρώ απώλεια τζίρου.

«Στέλνουμε περίπου 1400 τόνους στην Αμερική. Η απώλεια τζίρου αυτές τις δύο εβδομάδες είναι 900.000 ευρώ. Έχουμε κόψει επιταγές και έχουμε αναλάβει υποχρεώσεις, τις οποίες δεν θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε. Οι πελάτες μας στην Αμερική δεν εξυπηρετούνται και κινδυνεύουμε να τους χάσουμε. Αν δεν τους εξυπηρετήσουμε εμείς, θα βρεθεί κάποιος άλλος να τους εξυπηρετήσει.»

Ο κύριος Μαρίνος μιλάει για μπαλάκι ευθυνών μεταξύ Υπουργείου, Ναυτιλιακών Εταιριών και εργαζομένων. «Είναι δικαίωμα των ναυτικών η απεργία. Αλλά τι θα γίνει με τα δικά μας δικαιώματα;»

Ο Μιχάλης Μαρίνος εξηγεί τα προβλήματα που δημιουργούνται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργητών από την απεργία της ΠΝΟ.

«Η απεργία πρέπει να σταματήσει για να μην χάσουμε την πελατεία μας, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα έξοδά μας, για να ξεμπλοκάρουν τα κλουβιά γιατί το ένα ψάρι σπρώχνει το άλλο όπως μεγαλώνει. Επίσης, τα ψάρια μένουν νηστικά γιατί δεν μπορούμε να φέρουμε τροφές. Η δική μας σχέσεις με τα πλοία είναι αμφίδρομή, παίρνουμε προϊόντα και στέλνουμε προϊόντα».

Διαβεβαιώσεις από τους υπουργούς

Από την Ολομέλεια της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι οι προϋπολογισμοί του 2017 και του 2018 θα κλείσουν χωρίς αύξηση φορολογικών εισφορών για τους ναυτικούς.

Όπως τόνισε ο υπουργός οι αυξήσεις για τους ναυτικούς ήταν στην «μεγάλη λίστα» των προτάσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018, ωστόσο, δεν αποτελούν πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Και ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, κάλεσε την ΠΝΟ να επανεξετάσει τη θέση της και να σκεφτεί τη δύσκολη θέση των νησιωτών.

Ο κύριος Κουρουμπλής διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα εξομοίωσης ή αύξησης του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών. Όπως δήλωσε μάλιστα:

«Η αιτία της απεργίας είναι υπόθεση φαντασίας κάποιων. Αν θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο χτυπούν την κυβέρνηση, ουσιαστικά έρχονται σε σύγκρουση με την ίδια την κοινωνία».

Δεν πείθουν οι διαβεβαιώσεις

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και να μεταθέσουν τις ευθύνες στους ναυτικούς. Απευθύνθηκαν επίσης και στις εφοπλιστικές εταιρίες, προειδοποιώντας πως αν απειλήσουν οποιονδήποτε απεργό θα έρθουν αντιμέτωποι με ολόκληρο τον ναυτεργατικό κλάδο.

Μάχη στην Κρήτη

Βράδυ Παρασκευής. Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το λιμάνι του Ηρακλείου στην Κρήτη. Εξαγριωμένοι αγρότες προσπαθούν πάση θυσία να φορτώσουν τα προϊόντα τους στα πλοία για να φύγουν για Πειραιά.

Οι ναυτεργάτες όμως δεν είναι διατεθειμένοι να σπάσουν την απεργία, κάτι που προκαλεί την οργή των αγροτών. Μια ομάδα πέταξε φωτοβολίδα μέσα στο πλοίο όπου βρίσκονταν ναυτεργάτες και εκείνοι απάντησαν με ρίψεις νερού.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως αγρότες έβαλαν φωτιά στο περίπτερο με τα εκδοτήρια.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής που κατάφεραν μέσα σε λίγα λεπτά να θέσουν σε έλεγχο τη φωτιά.

Από την ένταση, ο λιμενάρχης, κ. Δημήτρης Σαϊτάκης ένιωσε αδιαθεσία, με αποτέλεσμα να φτάσει ασθενοφόρο στο σημείο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Την Τετάρτη απέπλευσε από το Ηράκλειο, πλοίο, γεμάτο νταλίκες με αγροτικά προϊόντα και ξεφόρτωσε στο λιμάνι του Πειραιά. Οι αγρότες των Χανίων, συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Σούδας και απαιτούν να αποπλεύσει και από την Σούδα πλοίο προς τον Πειραιά. Με την ΠΝΟ να απαντά ότι το πλοίο από το Ηράκλειο δεν έφυγε με τη σύμφωνη γνώμη της ΠΝΟ.

Έτσι, παραγωγοί ευπαθών αγροτικών προϊόντων έστησαν οδοφράγματα από χαρτόκουτα στον δρόμο έξω από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, στα Χανιά. Στη συνέχεια άρχισαν και μοίραζαν τα προϊόντα τους στον κόσμο που περνούσε από την Δημοτική Αγορά.

Σε επικοινωνία που είχε σήμερα το CNN Greece με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς Κουντούρας – Ελαφονησίου – Πλατάνου.

Όπως λέει στο CNN Greece, ο κ. Νίκος Κοντοπυράκης, μετά τη λήξη της απεργίας οι αγρότες πρέπει να υπολογίσουν τις απώλειες. Πρόκριται για πολλά εκατομμύρια. "Τα προιόντα είναι ακόμα στα ψυγεία. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να γίνει ο ελεγχος. Οι μέρες είναι πολλές και τα περισσότερα προιόντα έχουν χαλάσει".

Υπενθυμίζουμε πως ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, προκειμένου να εξευρεθεί άμεση λύση μεταφοράς των ευπαθών αγροτικών προϊόντων από την Κρήτη στην Αθήνα.

Λείπουν είδη πρώτης ανάγκης στα νησιά

Κέρκυρα

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας, Φοίβος Κακαβίτσας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων στο νησί. Την ίδια στιγμή, και τα ράφια τους σούπερ μάρκετ αρχίζουν να αδειάζουν.

Σάμος

Ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας, στην οποία τονίζει:

«Η διαρκούσα επί μέρες απεργία της ΠΝΟ αρχίζει να στερεί από την ευρύτερη σαμιακή κοινωνία και από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες βασικά ήδη διατροφής, είδη πρώτης ανάγκης»

"Έσπασε" η απεργία στο Ιόνιο

Νωρίς το πρωί πάντως, σύμφωνα με τοπικά μέσα, "έσπασε" η συνεχιζόμενη απεργία της ΠΝΟ στα νησιά του Ιονίου και συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες στις ανακοινώσεις τους, εξηγούν ότι προέβησαν σε αυτή την κίνηση έπειτα από τον πολυήμερο αποκλεισμό των νησιών, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρηθούν ελλείψεις σε βασικά προϊόντα. Θυμίζουμε, ότι η Ζάκυνθος, πριν λίγες ημέρες, τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσαν οι πλημμύρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ