ΕΛΛΑΔΑ

Αναζητούν τον «μάνατζερ» της βιομηχανίας ντόπας

Αναζητούν τον «μάνατζερ» της βιομηχανίας ντόπας
Ελληνική Αστυνομία

Tεράστιο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης αναβολικών αποκαλύφθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας και από την οποία διαπιστώθηκε η εμπλοκή ενός ατόμου, που ασκεί το επάγγελμα του μάνατζερ ποδοσφαιριστών. Χαρακτηριστικό τού μεγέθους είναι ότι το κύκλωμα έστελνε ταχυδρομικά μεγάλες ποσότητες αναβολικών τουλάχιστον σε έξι διαφορετικές χώρες στο εξωτερικό.

Επικεφαλής του κυκλώματος φέρονται να είναι ένας μάνατζερ ποδοσφαιριστών της ΕΠΟ, απόφοιτος Παντείου –ο οποίος παραμένει ασύλληπτος- και ένας άνεργος μαθηματικός, ενώ δίπλα σε αυτούς δρούσαν ένας ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και ένας πτυχιούχος πληροφορικής μαζί με τις συζύγους τους -επίσης άνεργοι- στους οποίους είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη.

Ιδιαίτερο ρόλο φέρεται ότι έπαιζε στην υπόθεση και ένας νεαρός αστυνόμος της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής βίας, ο οποίος ήταν και ο ίδιος χρήστης αναβολικών και παραπέμθηκε μαζί με τους υπόλοιπους συλληφθέντες με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Επιπλέον, με απόφαση του Αρχηγού της EΛ.ΑΣ, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε ΕΔΕ σε βάρος του.

ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ 7

Το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν την τελευταία πενταετία και φέρονται από τους βασικούς προμηθευτές αναβολικών δικής τους παρασκευής, σε αθλητές του bodybuilding, οι οποίοι κατέβαιναν σε διεθνείς αγώνες, καθώς και γυμναστηρίων σε όλη την Ελλάδα, ενώ είχε σημαντική παρουσία και στην παράνομη αγορά και άλλων χωρών της Ευρώπης.

Είχε δύο βασικά παρασκευαστήρια, ένα στην Αθήνα και μια μεζονέτα στην Βάρη, όπου βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αμπούλες με ενέσιμα σκευάσματα, αλλά και πλήρης εξοπλισμός για την παραγωγή των σκευασμάτων και την τυποποίηση τους, σε καρτέλες δισκίων και αμπούλες, προκειμένου να δοθούν στους ντήλερ για την προώθηση τους.

αναβολικα 2
αναβολικα 8

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση παρουσίαζε τεράστιο τζίρο, ενώ ο ίδιος ο αρχηγός που συνελήφθη, αποτιμά την αξία της πάνω από 1.600.000 ευρώ. Μόνο από την έρευνα που έχει γίνει μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι είχαν πραγματοποιήσει πάνω από 500 αποστολές δεμάτων με αναβολικά στο εξωτερικό, και άλλα τόσα εντός Ελλάδος, ότι η ελάχιστη τιμή για τις συσκευασίες ήταν από 20-40 ευρώ οι αμπούλες και 10 ευρώ για τα χάπια.

Οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης, προμηθεύονταν μέσω ίντερνετ τις πρώτες ύλες, από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, τις έφερναν στην Ελλάδα μέσω εταιριών ταχυμεταφορών και στην συνέχεια παρασκεύαζαν τα σκευάσματα στα δύο εργαστήρια, στα οποία είχαν πρόσβαση μόνο οι αρχηγοί και οι τέσσερις έμπιστοι τους, με «συνταγές» και πάλι από το ίντερνετ. Ύστερα τα συσκεύαζαν σε κουτιά με ετικέτες και οδηγίες σαν να ήταν εργοστασιακά σκευάσματα και τα έδιναν σε ένα άτομο, που ήταν ο κύριος μεσάζων, ο οποίος μέσω άλλων διακινητών, με την μορφή πυραμίδας, τα διέθετε σε ιδιοκτήτες γυμναστηρίων κυρίως στην Δυτική Αττική και στο κέντρο Αθήνας, καθώς και σε μεμονωμένα άτομα.

ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ 3

Τις αποστολές εκτός Αττικής και στο εξωτερικό, πραγματοποιούσαν τα αρχηγικά μέλη και ένας εργαζόμενος, χρησιμοποιώντας εταιρείες ταχυμεταφορών, ενώ χρησιμοποιούσαν κώδικα επικοινωνίας, τηλεφωνικές συνδέσεις σε στοιχεία αλλοδαπών και στις αποστολές των δεμάτων ψευδή στοιχεία αποστολέα.

Ενδεικτικό των εργασιών της «εταιρείας» είναι ότι μόνο σε μία αποθήκη στο Κολωνάκι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 420.000 αμπούλες με αναβολικά, έτοιμα για χρήση. Επίσης κατασχέθηκε και μεγάλη ποσότητα πρώτων υλών. Δείγματα από τα κατασχεθέντα έχουν σταλεί για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους, ενώ έρευνες διεξάγονται και από τον ΕΟΦ, για το κατά πόσον ήταν ασφαλή τα σκευάσματα για τους χρήστες.

ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ 4

Στο σπίτι του μαθηματικού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 84.310 Λίρες Αγγλίας, 20.000 ευρώ, 1.785 δολάρια Καναδά, 4 δολάρια Η.Π.Α., χάπια και αμπούλες αναβολικών και υλικά συσκευασίας αυτών, μια πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος, ένα πλαστό δελτίο ταυτότητας και ένα πολυτελές αυτοκίνητο, το οποίο είχε αγοράσει την περασμένη εβδομάδα.

Η συμμετοχή των γυμναστηρίων προκύπτει και από επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος αθλητικού συλλόγου body building, με τον συλληφθλεντα αρχηγό του κυκλώματος, από τον οποίο ζητούσε βοηθήματα για τους αθλητές του.

Σε βάρος των 11 συλληφθέντων, οι οποίοι οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα.

ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ 5
αναβολικα 6

Πηγή φωτογραφιών: Ελληνική Αστυνομία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ