ΕΛΛΑΔΑ

Έκρυθμη η κατάσταση στο Ηράκλειο με τους αγρότες

Έκρυθμη η κατάσταση στο Ηράκλειο με τους αγρότες
EUROKINISSI / ΡΑΠΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, όπου αγρότες και παραγωγοί από πολλές περιοχές του νησιού συγκεντρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα, απαιτώντας να φορτώσουν τα προϊόντα τους σε πλοία και αυτά με τη σειρά τους να αναχωρήσουν για τον Πειραιά, την ώρα όμως που οι ναυτεργάτες εμφανίζονταν αμετακίνητοι στη θέση τους να μη σπάσουν την απεργία της ΠΝΟ.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου στις 18.00 το απόγευμα όταν, σύμφωνα με το Cretapost, ομάδα αγροτών κατάφερε να κόψει τις αλυσίδες που κρατούσαν κλειδωμένη την πύλη του λιμανιού, μπήκαν στο εσωτερικό του και απαίτησαν από ναυτεργάτες να φορτώσουν 150 νταλίκες με προϊόντα σε πλοίο που επρόκειτο να αναχωρήσει.

Όταν οι τελευταίοι αρνήθηκαν, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω και να σπάσουν την απεργία, πολλοί από τους αγρότες εξοργίστηκαν. Αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευθεί φωτοβολίδα προς το πλοίο όπου βρίσκονταν οι ναυτεργάτες και οι τελευταίοι να απαντήσουν με ρίψεις νερού.

Τα επεισόδια κλιμακώθηκαν και οι αγρότες έβαλαν φωτιά σε εκδοτήριο της εταιρίας ΑΝΕΚ. Άνδρες της Πυροσβεστικής επενέβησαν άμεσα, ωστόσο σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, λόγω των υλικών που υπήρχαν μέσα στο κτίριο, σημειώνονταν για αρκετή ώρα αναζωπυρώσεις. Όπως επίσης γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ορισμένοι από τους αγρότες επιχείρησαν να παρεμποδίσουν το έργο της κατάσβεσης.

ag1
AG3

Το πλοίο τελικά αναχώρησε χωρίς να φορτωθούν νταλίκες και προϊόντα, με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο λιμάνι μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Αντιπροσωπεία τους ζήτησε από τον λιμενάρχη Ηρακλείου, Δημήτρη Σαϊτάκη, που βρίσκεται στο σημείο επίσης από νωρίς, να δώσει εντολή ώστε να επιστρέψει το πλοίο και να φορτωθούν οι νταλίκες.

AG4

Σύμφωνα με το Cretapost, στο λιμάνι βρίσκονται ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός και ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης που μαζί με τον λιμενάρχη, Δημήτρη Σαϊτάκη επιχειρούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα ενώ έχουν ξεκινήσει μαραθώνιες διαδικασίες προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση.

AG2

Την ίδια ώρα οι αγρότες τους έχουν περικυκλώσει απειλώντας τους ότι δεν θα τους αφήσουν να φύγουν «αν δεν γυρίσει πίσω το πλοίο να φορτώσει τα προϊόντα μας».

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ, οι τοπικοί φορείς συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με το υπουργείο Ναυτιλίας, τον πλοίαρχο και την πλοιοκτήτρια εταιρεία και όντως εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει το πλοίο στο λιμάνι και τα φορτηγά να ζυγιστούν και να μπουν σε αυτό, αφού, όμως, πρώτα οι αγρότες βγουν έξω από το χώρο του λιμανιού .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ