ΕΛΛΑΔΑ

«Χρυσές δουλειές» για τους διακινητές - 9 συλλήψεις στην Πρέβεζα

«Χρυσές δουλειές» για τους διακινητές - 9 συλλήψεις στην Πρέβεζα
Marco Di Lauro/Getty Images/Ideal Images (αρχείου)

Από τη στιγμή που έκλεισε η βαλκανική οδός προς την Ευρώπη, οι δουλέμποροι κάνουν «χρυσές» δουλειές, ζητώντας ακόμη και 1.300 ευρώ το άτομο.  Χθες το βράδυ, στην Πρέβεζα, μετά από οργανωμένη επιχείρηση της Αστυνομίας και του Λιμενικού, σε ξηρά και θάλασσα, συνελήφθησαν 9 διακινητές.

Οι διακινητές πανηγυρίζουν για το κλείσιμο της βαλκανικής οδού

Οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν αλλά δεν σταμάτησαν. Από τη στιγμή που η βαλκανική οδός προς την Ευρώπη έκλεισε, η δουλειά των δουλεμπόρων έγινε ακόμη πιο δύσκολη και το κασέ τους ανέβηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Deutsche Welle, οι δουλέμποροι κάνουν «χρυσές» δουλειές ζητώντας 1.300ευρώ το άτομο.

«Οι δουλειές των διακινητών αυξήθηκαν» δηλώνει στην DW υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη.

«Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε πάλι μια αύξηση των συλλήψεων...Υπάρχουν οργανωμένες ομάδες και, από την άλλη πλευρά, άνθρωποι που αναζητούν διακινητές. Είναι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης».

Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που έχει διακινηθεί μέσω των ελληνικών συνόρων δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί. Σύμφωνα πάντως με την αστυνομία της Θεσσαλονίκης, η διακίνηση από την συμπρωτεύουσα στο Βελιγράδι κοστίζει από 800 μέχρι και 1.300 ευρώ κατ´ άτομο. Επιπλέον 1.500 ευρώ απαιτούνται όταν οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να συνεχίσουν για Γερμανία. Τα χρήματα αυτά συχνά δεν καταβάλλονται από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά από τις οικογένειές τους μέσω δικτύων που υπάρχουν σε διαφορετικές χώρες.

Διακινητές «το παίζουν» τουρίστες...

Η κυρία Ευαγγελία Καρανικόλα, μίλησε στην Deutsche Welle, αφού τα τελευταία δύο χρόνια το μικρό κατάστημά της κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, έχει μετατραπεί σε σημείο συνάντησης προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να ακολουθήσουν τον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο με κατεύθυνση τη βόρεια Ευρώπη. Εκεί πίνουν τον καφέ τους, εκεί, φορτίζουν τα κινητά τους.

Ανάμεσα στους θαμώνες τους μαγαζιού είναι και κάποιοι πιο καλοντυμένοι, όπως ο Σαρίφ. Μιλώντας στο πρακτορείο δήλωσε πως είναι «τουρίστας». H συμπεριφορά του, ωστόσο, φαίνεται περίεργη. Η άριστη προφορά του στα αγγλικά και οι μυστικές του συναντήσεις του με οικογένειες Αφγανών σε ένα παλιό εγκαταλελειμμένο κτίριο, τον κάνουν να μοιάζει περισσότερο με διακινητή παρά με «τουρίστα» στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Νόμιμοι δρόμοι θα εμπόδιζαν τους διακινητές

Η Αγγελική Δημητριάδη, ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ, υποστηρίζει πάντως πως ο μόνος τρόπος να διαρραγεί αυτό το κύκλωμα και να γίνει πιο ασφαλής η Ευρώπη είναι να δημιουργηθούν νόμιμες και ασφαλείς δίοδοι προς τη γηραιά ήπειρο, όπου θα ελέγχεται ευκολότερα ποιος εισέρχεται και πότε. Η Ευρώπη όμως δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη διάθεση να φτιάξει νέους ασφαλείς και νόμιμους δρόμους εισόδου μεταναστών και προσφύγων.

9 συλλήψεις δουλεμπόρων στην Πρέβεζα

Χθες το βράδυ, το αστυνομικό τμήμα της Πρέβεζας, αξιοποίησε τις πληροφορίες που είχε, και έφτασε στην περιοχή της Αμμουδιάς, όπου προχώρησε σε συλλήψεις 9 δουλεμπόρων.

Συνελήφθησαν 2 Έλληνες από την 'Αρτα και την Πρέβεζα, οι οποίοι φέρεται να είναι εγκέφαλοι κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, ένας Αλβανός ο οποίος ζούσε στην Ηγουμενίτσα και 6 Πακιστανοί που δραστηριοποιούνταν στην 'Αρτα και την Πρέβεζα, οι οποίοι όμως, είχαν βοηθητικό ρόλο. Στην υπόθεση, φέρεται να εμπλέκεται και ένας ακόμη Έλληνας, που εκτίει ποινή φυλάκισης για χρέη.

Οι Λιμενικοί καταδίωξαν και ακινητοποίησαν σκάφος, ανοικτά των ακτών, στο οποίο επέβαιναν 31 παράτυποι μετανάστες, 20 άνδρες και 11 γυναίκες.

Οι παράτυποι μετανάστες σύμφωνα με την δράση του κυκλώματος, μεταφέρονταν από την Αθήνα, στην 'Αρτα και την Πρέβεζα, προκειμένου να ταξιδέψουν με σκάφος στην Ιταλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ