ΕΛΛΑΔΑ

Δουλέμποροι στην Αττική φυλάκιζαν και χτυπούσαν μετανάστες (pics)

Δουλέμποροι στην Αττική φυλάκιζαν και χτυπούσαν μετανάστες (pics)

Χαρακτηριστικά δουλεμπορίου είχε η δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης μεταναστών, η οποία εξαρθρώθηκε την Πέμπτη (15/12), μετά από πολύμηνες έρευνες της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με το Λιμενικό στην Πρέβεζα. Οι διακινητές που δραστηριοποιούνταν στην Αττική και στην Πρέβεζα έφερναν μετανάστες από την Τουρκία και έστελναν άλλους, προς την Ιταλία.

Τα μέλη της οργάνωσης κέρδισαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέσα στον έναν χρόνο που υπολογίζεται ότι δραστηριοποιείται η οργάνωση.

Οι δουλέμποροι δεν δίσταζαν να ξυλοκοπούν τους μετανάστες που έπεφταν στα νύχια τους, τους κρατούσαν παράνομα κάποια διαστήματα σε σπίτια- φυλακές, ενώ για την μεταφορά τους στην Ιταλία χρησιμοποιούσαν σκάφη, «σκυλοπνίχτες», με «καπετάνιο» έναν 35χρονο Αλβανό, χωρίς δίπλωμα και χωρίς γνώσεις στη ναυτική τέχνη.

Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα καθώς δύο φορές ακυρώθηκαν μεταφορές μεταναστών στην Ιταλία επειδή παρουσιάστηκαν βλάβες στα πλωτά σκάφη που είχαν αγοράσει για τις μεταφορές.

Από την μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται είκοσι άτομα, εκ των οποίων 13 συνελήφθησαν σε Αττική και Πρέβεζα και άλλα επτά ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται.

17122016gadadiakinisi003

17122016gadadiakinisi002

Πηγή: ελληνική αστυνομία

Συλληφθέντες είναι τέσσερις Έλληνες, επτά Πακιστανοί, ένας Ινδός και ο 35χρονος Αλβανός «καπετάνιος». Από τους άλλους επτά που αναζητούνται, πέντε είναι ελληνικής υπηκοότητας, ένας Ινδός και ένας Πακιστανός.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Αστυνομία, το κύκλωμα δρούσε παράλληλα στην «εξαγωγή» μεταναστών προς την Ιταλία και στην διευκόλυνση άλλων από την Τουρκία στην Ελλάδα, από περάσματα του Έβρου.

Από κάθε μετανάστη, τα μέλη του κυκλώματος λάμβαναν αμοιβή 2.000-2.500 ευρώ

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Μέλη της οργάνωσης, είχαν αναλάβει τον εντοπισμό, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και τη συγκέντρωση των αλλοδαπών που επιθυμούσαν να μεταβούν στην Ιταλία.

Στη συνέχεια τους προμήθευαν με εισιτήρια υπεραστικών λεωφορείων με προορισμό την Πρέβεζα, την Άρτα, τη Βόνιτσα και την Ηγουμενίτσα. Καθ' οδόν όμως, τους κατεύθυναν να αποβιβαστούν πριν τον τερματικό σταθμό του λεωφορείου, σε προκαθορισμένο σημείο, όπου τους παραλάμβαναν άλλα μέλη της οργάνωσης και τους οδηγούσαν σε οίκημα που διατηρούσε η οργάνωση σε ερημική περιοχή της Πρέβεζας.

17122016gadadiakinisi007s
17122016gadadiakinisi005
17122016gadadiakinisi006

Πηγή: ελληνική αστυνομία

Στο οίκημα αυτό τους έκρυβαν μέχρι το τελικό στάδιο της επιβίβασης στο σκάφος.

Η διαβίωση στο συγκεκριμένο οίκημα ήταν πραγματικά άθλια, ενώ ενδεικτικό της απάνθρωπης συμπεριφοράς των δουλεμπόρων είναι ότι κακοποιούσαν βάναυσα όποιον τολμούσε να διαμαρτυρηθεί και παράλληλα τους αφαιρούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα ώστε να αποτρέπουν οποιαδήποτε επικοινωνία, μέχρι να επιβιβαστούν στο σκάφος και να ολοκληρωθεί η μεταφορά.

Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, 33 αλλοδαποί, (25 υπήκοοι Θιβέτ, 7 Πακιστάν και ένας Ινδίας) οδηγήθηκαν στην παραλιακή περιοχή της Αμμουδιάς Πρεβέζης (όρμος του Οδυσσέα), παρελήφθησαν από τον 35χρονο "καπετάνιο" και επιβιβάσθηκαν στο σκάφος, για την Ιταλία.

17122016gadadiakinisi004

Πηγή: ελληνική αστυνομία

Τότε ξεκίνησε ευρείας κλίμακας επιχείρηση των διωκτικών αρχών. Σκάφη του Λιμενικού μπλόκαραν το σκάφος των διακινητών ανοικτά των Παξών και το οδήγησαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ενώ ταυτόχρονα αστυνομικοί της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων εντόπισαν και συνέλαβαν σε Πρέβεζα και Αττική τα μέλη της οργάνωσης.

Εκτός από το σκάφος κατασχέθηκαν, πέντε αυτοκίνητα, 30.000 ευρώ και πλήθος ταξιδιωτικών εγγράφων.

Σε ότι αφορά την διευκόλυνση εισόδου παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, οι αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης, από κοινού με συνεργούς τους στην Ινδία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα, παραλάμβαναν τους μετανάστες αμέσως μόλις έμπαιναν στην Τουρκία και τους μετέφεραν σε ειδικούς χώρους, κοντά στον Έβρο, όπου κρατούντο προσωρινά.

Στη συνέχεια εισέρχονταν στην Ελλάδα, όπου τους παραλάμβαναν άλλοι και τους μετέφεραν με αυτοκίνητα στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στην Πρέβεζα, όπου παρέμεναν υπό "κράτηση" μέχρι να πληρώσουν το συμφωνηθέν τίμημα.

Εκτιμάται ότι το κύκλωμα, κατάφερε να διευκολύνει την είσοδο από τα σύνορα του Έβρου 400 αλλοδαπών ενώ αποπειράθηκε να μεταφέρει στην Ιταλία πλέον των 100 αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ