ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 216 ετών για μεταφορά μεταναστών

Κάθειρξη 216 ετών για μεταφορά μεταναστών
REUTERS

Συνολική ποινή κάθειρξης 216 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 542.000 ευρώ «μοιράστηκαν» στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου δύο Ουκρανοί οι οποίοι πριν από περίπου ένα χρόνο, είχαν μεταφέρει στη Λίνδο, 51 αλλοδαπούς, κι όταν προσπάθησαν να επιστρέψουν στα τουρκικά παράλια, συγκρούστηκαν με τουριστικό πλοίο στο οποίο επέβαιναν Λιμενικοί.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης αθώωσε τους δύο αλλοδαπούς για τις κατηγορίες του ναυαγίου και αφαίρεσε τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου από την κατηγορία της μεταφοράς για την οποία και τους έκρινε ένοχους όπως επίσης και για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 108 ετών από τα οποία θα εκτίσουν τα 25 έτη βάση της σχετικής νομοθεσίας ο καθένας και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 271.000 ευρώ σε κάθε Ουκρανό με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Οι δύο Ουκρανοί είχαν μεταφέρει συνολικά 51 μετανάστες σε λιμανάκι της Λίνδου με ιστιοφόρο σκάφος, και στην προσπάθεια τους να επιστρέψουν στα τουρκικά παράλια, συγκρούστηκαν με τουριστικό πλοίο στο οποίο επέβαιναν Λιμενικοί!

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2015 το βράδυ και είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη των δύο Ουκρανών αλλά και των 51 αλλοδαπών που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας "Η Ροδιακή", το βράδυ της 6ης Οκτωβρίου 2015 ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου για την ύπαρξη ενός ιστιοφόρου σκάφους στην θαλάσσια περιοχή της Λίνδου στο οποίο επέβαινε σημαντικός αριθμός επιβατών και αιτούνταν συνδρομή.

Άμεσα στην περιοχή έσπευσε προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, του Λιμενικού Σταθμού Λίνδου καθώς και προσωπικό του Α.Σ. Γενναδίου και Λίνδου, ενώ απέπλευσε και το Ε/Γ – Τ/Ρ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΝΑ» στο οποίο επέβαινε προσωπικό του Λιμεναρχείου.

Το ιστιοφόρο σκάφος εντοπίστηκε κοντά στη βραχώδη παραλία «ΨΑΛΤΟΣ» της Λίνδου να αποβιβάζει τους αλλοδαπούς μετανάστες και να απομακρύνεται, εκτελώντας ελιγμούς και αναπτύσσοντας ταχύτητα.

Όπως περιγράφει "Η Ροδιακή", στην προσπάθεια διαφυγής του, το Ι/Φ σκάφος συγκρούστηκε με το «ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΝΑ», ακινητοποιήθηκε και συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαποί χειριστές – διακινητές.

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Λίνδου, ενώ στην παραλία «ΨΑΛΤΟΣ» εντοπίστηκαν οι 51 παράτυπα εισελθόντες αλλοδαποί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ακαντιάς Ρόδου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκε το ιστιοφόρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ