ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος στο μαρτύριο του κρύου για τους πρόσφυγες στον καταυλισμό της Σούδας

Τέλος στο μαρτύριο του κρύου για τους πρόσφυγες στον καταυλισμό της Σούδας
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Το δημοτικό συμβούλιο της Χίου αποφάσισε το βράδυ της Τετάρτης να θέσει τέλος στο μαρτύριο του κρύου, στο οποίο υποβάλλονται εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό της Σούδας, με ομόφωνη απόφαση να επαυξήσουν την ισχύ στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος και την πληρωμή του κόστους της ΔΕΗ.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς στο ΑΠΕ, η απόφαση πάρθηκε:

Με την ελπίδα, ότι τόσο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και η ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, θα κάνουν αυτό για το οποίο είναι υπεύθυνοι.

Τη λήψη της σχετικής απόφασης εισηγήθηκε ο δήμαρχος Χίου, ανεξαρτήτως της προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου να κλείσει η δομή της Σούδας και παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις για το κόστος.

Σημειώνεται πως μέχρι πρότινος, η Ύπατη Αρμοστεία θέρμαινε τους οικίσκους στον καταυλισμό με τη χρήση φιαλών υγραερίου. Για λόγους ασφαλείας όμως προχώρησε στη σύνδεση σκηνών και οικίσκων, με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Ωστόσο, τα θερμαντικά σώματα που τοποθετήθηκαν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς δεν είχε γίνει αύξηση της τάσης.

Αποτέλεσμα όλοι οι φιλοξενούμενοι στον καταυλισμό να παραμένουν χωρίς θέρμανση, ζεστό νερό και φως. Επίσης, από την έλλειψη ρεύματος επηρεάζονταν οι αντλίες λυμάτων και το νερό για τις τουαλέτες, με αποτέλεσμα να προκαλούνται υγειονομικά προβλήματα.

Όπως έγινε γνωστό, η ΔΕΗ θα προχωρήσει στις απαραίτητες συνδέσεις και μέσα στη μέρα θα λειτουργήσουν κανονικά οι νέες παροχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ