ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος σχολικού τριμήνου για περισσότερα από 1.200 προσφυγόπουλα

Τέλος σχολικού τριμήνου για περισσότερα από 1.200 προσφυγόπουλα
ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/Eurokinissi

Σύμφωνα με ενημέρωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων που ολοκλήρωνουν το πρώτο σχολικό τους τρίμηνο στην Ελλάδα, ξεπερνούν τα 1.200.

Τριάντα πέντε σχολικά λεωφορεία μεταφέρουν σε καθημερινή βάση παιδιά από 13 κέντρα φιλοξενίας (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Δράμας, Θεσσαλίας, Φθιώτιδας, Ηπείρου, Εύβοιας) προς τα κοντινότερα τους σχολεία.

Τα σχολεία άνοιξαν τις πόρτες τους στα προσφυγόπουλα στις 10 Οκτωβρίου 2016. Ο ΔΟΜ διασφαλίζει τη μεταφορά των παιδιών, αλλά και τους παρέχει σχολικές τσάντες με τα απαραίτητα τετράδια, στυλό και μολύβια.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το μηχανισμό έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου «Πολυτομεακή βοήθεια και προστασία σε μετανάστες και πρόσφυγες που αποκλείονται στην Ελλάδα».

Ο 10χρονος Χάμζα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι και το σχολείο του στη Συρία για να φύγει από τον πόλεμο. Σήμερα παρακολουθεί μαθήματα στο ελληνικό δημοτικό σχολείο. «Έπρεπε να σταματήσω το σχολείο πέρυσι, αλλά τώρα ξεκίνησα πάλι. Ελπίζω να μπορέσω να γίνω πιλότος μια μέρα», λέει.

Η συνομήλική του Μαρί από την Παλαιστίνη, που μένει με την οικογένειά της στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου, ξεκίνησε πρόσφατα να φοιτά σε δημοτικό σχολείο. Δηλώνει ότι αγαπάει όλους τους δασκάλους της στην Ελλάδα. «Στο σχολείο μαθαίνουμε ελληνικά, αγγλικά, μαθηματικά και όταν βγαίνουμε για διάλειμμα παίζουμε μπάλα. Μου αρέσει πάρα πολύ και η μουσική. Το αγαπημένο μου μουσικό όργανο είναι η κιθάρα».

Με το άνοιγμα των σχολείων για το νέο έτος άλλα 400 προσφυγόπουλα από επιπλέον επτά κέντρα φιλοξενίας θα ξεκινήσουν να φοιτούν στις σχολικές τάξεις, με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Διαβάστε ακόμη:

Πρώτο κουδούνι για τα προσφυγόπουλα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ