ΕΛΛΑΔΑ

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Πότε θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης:  Πότε θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το προνοιακό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας κι έρχεται να "αντικαταστήσει" κάρτα σίτισης και επιδότηση ενοικίου.

Πιο συγκεκριμένα στόχος είναι η πλατφόρμα να ανοίξει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, όπως τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας, ο οποίος επεσήμανε πως μέχρι τις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και των τελευταίων υπαλλήλων από τους 325 δήμους σε όλη τη χώρα, ενώ ακολούθως θα πρέπει να ρυθμιστούν οικονομικά ζητήματα που αφορούν την προγενέστερη, πιλοτική λειτουργία του ΚΕΑ και μετά να εκδοθεί η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 700.000 δικαιούχοι, οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στα ΚΕΠ, τους Δήμους ή ηλεκτρονικά.

Τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα

Τα νοικοκυριά (με ένα άτομο ή περισσότερα) που υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα Κ.Ε.Α θα μπορούν να ενταχθούν εφόσον πληρούν ταυτόχρονα 3 κύρια σύνολα κριτηρίων: κριτήρια διαμονής, εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά κριτήρια.

Πρώτoν, όλα τα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να μένουν νόμιμα σε έναν από τους Δήμους που συμμετέχουν στην πρώτη φάση του προγράμματος.

Δεύτερον, το συνολικό εισόδημα όλων των μελών του νοικοκυριού τους τελευταίους 6 μήνες (πριν από την υποβολή της αίτησης) πρέπει να είναι κάτω από το όριο εισοδήματος που προβλέπεται για ένταξη στο πρόγραμμα. Το όριο εισοδήματος για ένταξη στο πρόγραμμα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού.

Για παράδειγμα, ένα άτομο που διαμένει μόνο του θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αν το εισόδημά του κατά τους 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης ήταν κάτω από 1.200 ευρώ (δηλαδή 200 ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο).

Ένα τετραμελές νοικοκυριό - που αποτελείται από τον σύζυγο, τη σύζυγο και 2 ανήλικα παιδιά — θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΚΕΑ μόνο εάν το συνολικό εισόδημά τους είναι κάτω από 2.400 ευρώ κατά τους 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης.Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 20% των μισθών δεν θα λαμβάνεται υπόψη. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι το μοναδικό εισόδημα ενός ατόμου είναι 1.400 ευρώ από το μισθό του κατά τους τελευταίους 6 μήνες. Το 20% από το μισθό του, που είναι 280 ευρώ, δεν θα ληφθεί υπόψη. Το συνολικό εισόδημά του θα υπολογιστεί ως εξής: 1.400 – 280 = 1.120. Δεδομένου ότι αυτό είναι κάτω από το όριο του εισοδηματικού κριτηρίου για ένταξη στο πρόγραμμα ενός ατόμου που διαμένει μόνο του, τότε αυτό το άτομο θα πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα ΚΕΑ.

Τρίτον, εκτός από τη διαμονή και το εισοδηματικό κριτήριο, θα ισχύουν και τα ακόλουθα περιουσιακά κριτήρια:

Η φορολογητέα αξία των ακινήτων που ανήκουν σε πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση ατομικά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ. Για ένα τετραμελές νοικοκυριό — που αποτελείται από το σύζυγο, τη σύζυγο και 2 ανήλικα παιδιά — η φορολογητέα αξία των ακινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 135.000 ευρώ (για κάθε επιπλέον μέλος το όριο για τη φορολογήσιμη ακίνητη περιουσία αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ). Η μέγιστη φορολογητέα αξία των ακινήτων για κάθε νοικοκυριό είναι 150.000 ευρώ.

Η συνολική αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων (για παράδειγμα, λογαριασμοί ταμιευτηρίου, μετοχές, ομόλογα, κ.ο.κ) όλων των μελών του νοικοκυριού που έχουν δηλωθεί στο τελευταίο Ε1, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εξαμηνιαίου εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού.

Η αντικειμενική δαπάνη για μηχανοκίνητα οχήματα που ανήκουν σε μέλη του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ, όπως υπολογίζεται για φορολογικούς σκοπούς στο Ε1.

Επίσης, τα νοικοκυριά που κατέχουν ιδιωτικά σκάφη αναψυχής (άνω των 5 μέτρων και με κινητήρα ισχύος άνω των 50 κυβικών εκατοστών), αεροσκάφη, ιδιωτικά ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Κ.Ε.Α.

kea

ΔΗΜΟΦΙΛΗ