ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Απογοητεύμενοι οι έμποροι από την καταναλωτική κίνηση

Θεσσαλονίκη: Απογοητεύμενοι οι έμποροι από την καταναλωτική κίνηση
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ/Eurokinissi

Δυσαρεστημένη από την καταναλωτική κίνηση στη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εμφανίζεται η πλειοψηφία καταστηματαρχών στις περιοχές των κέντρου, ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης, απαντώντας σε έρευνα που διενήργησε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

Συγκεκριμένα το 86% των συμμετεχόντων δηλώνει απογοητευμένο από το κέρδος την εορταστική περίοδο. Σύμφωνα με την έρευνα, οι εμπορικές επιχειρήσεις με καταστήματα στις προαναφερόμενες περιοχές, μίλησαν για μέση πτώση του τζίρου, μεταξύ 20% 30%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή εορταστική περίοδο, με το 14% των ερωτηθέντων να δηλώνει ικανοποιημένο και το 86% δυσαρεστημένο από την κίνηση.

Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες (40%), δήλωσαν ότι καταγράφηκε πιο ικανοποιητική καταναλωτική κίνηση την περίοδο μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ ποσοστό 8% ανέφερε ότι κινήθηκε καλύτερα η αγορά στο διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, ποσοστό 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ανικανοποίητο και στα δύο χρονικά διαστήματα.

Το 80% δήλωσε απογοητευμένο από την κίνηση των καταστημάτων την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, ενώ το 64% των ερωτηθέντων εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του σχετικά με τις αγορές που έγιναν την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016. Ζοφερή είναι και η εικόνα αναφορικά με την κίνηση στα καταστήματα καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Σε ερώτηση πώς έκλεισε η χρονιά του 2016, σε σχέση με το 2015, το 62% των εμπορικών επιχειρήσεων δήλωσε ότι είχε μείωση τζίρου, κατά μέσο όρο σε ποσοστό 17%, το 18% έμεινε στα ίδια επίπεδα, ενώ μόνο το 8% έκανε λόγο για αύξηση.

«Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα πώς η καταναλωτική διάθεση δεν δείχνει να αλλάζει, γεγονός που οδηγεί στην κάμψη των λιανικών πωλήσεων και κατ' επέκταση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας. Τονίζει, δε, ότι πλέον οι καταστηματάρχες του νομού Θεσσαλονίκης έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην χειμερινή εκπτωτική περίοδο, από τις 9/1 έως και τις 28/2, για αντιστροφή του αρνητικού κλίματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ