ΕΛΛΑΔΑ

Στον «αέρα» η αυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας

Στον «αέρα» η αυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/φωτογραφία αρχείου

Στον «αέρα» βρίσκεται η αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο στις πολυκατοικίες, που αφορά δυνητικά 600.000 νοικοκυριά, έπειτα από την αναδίπλωση της κυβέρνησης στη ρύθμιση που καταργεί την υποχρεωτική συναίνεση του 50 συν 1 των ενοίκων.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου από το υπουργείο Ενέργειας, σχετικά με την εφαρμογή της τροπολογίας για την επιβάρυνση που προκύπτει για ενοίκους πολυκατοικιών που θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από την κεντρική θέρμανση.

Αυτό, γιατί η υφιστάμενη νομοθεσία (Π.Δ. 420/1987) απαλλάσσει από τις δαπάνες λειτουργίας και κάθε είδους έκτακτης δαπάνης όσους αποσυνδεθούν μόνιμα από την κεντρική θέρμανση, με αποτέλεσμα όσοι εξακολουθούν να εξαρτώνται από τον κεντρικό καυστήρα να επιβαρύνονται με το πάγιο, που φτάνει περίπου το 20% των ενοίκων που θα αποδεσμευθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις του υπουργείου είναι να εξετάσει τη δυνατότητα κινήτρων για τις ασθενέστερες ομάδες καταναλωτών μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ» για την αντικατάσταση καυστήρα πετρελαίου με φυσικού αερίου, σε συνδυασμό και με την σύσταση ΚΟΤ (Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου) και στο φυσικό αέριο, όπως ισχύει στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η σύσταση ΚΟΤ που προστατεύει τους καταναλωτές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού από τις υψηλές διακυμάνσεις των τιμών, παρέχοντας εκπτώσεις μέχρι και 40%, είναι υποχρεωτική βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας του 2009 με την οποία η Ελλάδα εναρμονίστηκε το 2013 και, ενώ εφαρμόστηκε στον ηλεκτρισμό, στο φυσικό αέριο δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Eάν το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την προστασία ευάλωτων καταναλωτών και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης είχε εφαρμοστεί, δεν θα είχαν έρεισμα τα επιχειρήματα της ΠΟΜΙΔΑ περί επιβάρυνσης των φτωχών υπέρ των πλουσίων που μπορούν να αυτονομηθούν, τα οποία δείχνει να συμμερίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με κίνδυνο να «τινάξει στον αέρα» τη νέα νομοθετική ρύθμιση για την αυτονομία στη θέρμανση.

Επιπλέον, το πρόβλημα σχετικά με το κόστος εγκατάστασης καυστήρα φυσικού αερίου θα ήταν άλλης διάστασης εάν είχε εφαρμοστεί προεδρικό διάταγμα του 1987, το οποίο καθιστούσε υποχρεωτική την εγκατάσταση υποδομής για χρήση φυσικού αερίου σε όλες της νέες κατασκευές κτιρίων. Κύκλοι του υπουργείου δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο υποχρέωσης όσων αυτονομηθούν να εξακολουθούν να πληρώνουν και το πάγιο της κεντρικής θέρμανσης, κάτι που θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο.

Το 2016 η ΕΠΑ Αττικής συνέδεσε 5.600 νέες αυτόνομες συνδέσεις διαμερισμάτων, στοιχείο που δείχνει τη δυναμική της αυτονομίας και την ανάγκη των καταναλωτών να έχουν απόλυτη ανεξαρτησία στη θέρμανσή τους. Συνολικά στην Αττική υπάρχουν 330.000 συνδεδεμένα νοικοκυριά ενώ υπάρχουν 600.000 που βρίσκονται σε δίκτυο και θα μπορούσαν να συνδεθούν. Με το φυσικό αέριο η εξοικονόμηση στη θέρμανση ξεπερνάει το 35% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης (Δεκέμβριος 2016), ενώ για το ζεστό νερό χρήσης η εξοικονόμηση υπερβαίνει το 70% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ΕΠΑ Αττικής εφαρμόζει αυτή την περίοδο πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης του κόστους εγκατάστασης, ύψους 1.200 ευρώ, και εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης. Το συνολικό κόστος εγκατάστασης για αυτόνομη θέρμανση ανέρχεται περίπου στις 2.000 ευρώ και για κεντρική στις 5.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ