ΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερη μέρα ταλαιπωρίας για τους πρόσφυγες στη Μόρια

Δεύτερη μέρα ταλαιπωρίας για τους πρόσφυγες στη Μόρια
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Συνεχίζονται οι δυσκολίες για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια καθώς λόγω του χιονιά, παραμένουν για δεύτερη μέρα ευάλωτοι στις πολικές θερμοκρασίες.

Μπορεί τα χιόνια να έχουν αρχίσει να λιώνουν, αλλά έχουν μετατραπεί σε πάγο.

Γυναίκες και παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα ζεσταίνονται σε δύο μεγάλες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις οποίες λειτουργεί ένα σύστημα θέρμανσης. Οι υπόλοιποι, κυρίως Αφρικανοί άνδρες, ζουν στην πλειονότητά τους στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού σε καλοκαιρινές σκηνές σκεπασμένες από τέντες, θαμμένες κυριολεκτικά στον πάγο με κουβέρτες που τους έχουν διανεμηθεί. Με τις οποίες όμως τέτοιες θερμοκρασίες δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν, περιγράφει το ΑΠΕ.

17469300

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Σε υπαίθριες φωτιές καίνε ό,τι μπορεί να καεί και κυρίως ξυλεία από τα γύρω ελαιοκτήματα ενώ προσπαθούν και να μαγειρέψουν σε αυτές τις φωτιές κάτι πέραν του προσφερόμενου συσσιτίου. Δεν έλειψαν και οι καταγγελίες από ΜΚΟ και ανεξάρτητους εθελοντές για το ότι παρά το αναμενόμενο της κακοκαιρίας δεν υπήρξε από τους υπεύθυνους καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

17465651

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Στο μεταξύ, η κατάσταση αυτή έχει ανησυχήσει τις οργανώσεις γιατρών που επιχειρούν στο κέντρο, αφού ήδη άρχισαν να προσέρχονται ασθενείς με πόνους στους μύες και στα κόκκαλα λόγω του έντονου ψύχους. Ενώ οι πάγοι όπως υποστηρίζεται δεν αποκλείεται να προκαλέσουν και ορθοπεδικά περιστατικά τις επόμενες ώρες μεταξύ κυρίως των μεταναστών που λόγω καταγωγής δεν ξέρουν να κινηθούν σε τέτοιες συνθήκες.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, άλλα 119 άτομα αναμένεται να μεταφερθούν τις επόμενες μέρες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με έξοδα του Οργανισμού στη ηπειρωτική Ελλάδα από την Μυτιλήνη, προκειμένου να συνεχίσουν εκεί τη διαδικασία ασύλου.

Στόχος να απελευθερωθούν χώροι σε πλαστικές μεγάλες σκηνές ώστε να μετακινηθούν εκεί κάποιοι από αυτούς που σήμερα ζουν στις καλοκαιρινές σκηνές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ