ΕΛΛΑΔΑ

«Πορτοκαλί συναγερμός» για το ενεργειακό σύστημα

«Πορτοκαλί συναγερμός» για το ενεργειακό σύστημα
EUROKINISSI // ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Στα όριά του έχει οδηγηθεί το ενεργειακό σύστημα στην Ελλάδα, καθώς λόγω της κακοκαιρίας έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και φυσικού αερίου.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου που σε συνθήκες αιχμής φθάνει τις 160-170 χιλιάδες μεγαβατώρες, τη Δευτέρα άγγιξε τις 290 χιλιάδες, ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε τις 9 χιλιάδες, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος, που τέθηκε σε «πορτοκαλί συναγερμό».

Έτσι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προχώρησε στη λήψη έκτακτων μέτρων, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία των καταναλωτών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή, από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι και την Τετάρτη, που τα αποθέματα της Ρεβυθούσας θα ενισχυθούν με ένα ακόμη φορτίο των 114 χιλιάδων κυβικών, το σύστημα φυσικού αερίου της χώρας λειτουργεί στα τεχνικά του μέγιστα καθώς οι καταναλώσεις εξαιτίας αφενός της αυξημένης χρήσης λόγω ψύχους και της ηλεκτροπαραγωγής, λόγω της αύξησης των εξαγωγών στις γύρω χώρες, λειτουργούν με συνολικό έλλειμμα 100.000 μεγαβατωρών.

Η κατάσταση μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιδεινωθεί, καθώς η ΔΕΠΑ έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες εισαγωγής πρόσθετης ποσότητας από τα σημεία εισόδου στη Βουλγαρία και την Τουρκία και ο αγώνας των αρμόδιων αρχών είναι να αποφευχθεί με κάθε τρόπο το έσχατο μέτρο των εκ περιτροπής διακοπών στους οικιακούς καταναλωτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ