ΕΛΛΑΔΑ

Την τύχη ακόμη δύο Τούρκων αξιωματικών κρίνει ο Άρειος Πάγος

Την τύχη ακόμη δύο Τούρκων αξιωματικών κρίνει ο Άρειος Πάγος
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Για την έκδοση ή όχι ακόμη δύο εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα τη νύχτα της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία κρίνει την Τετάρτη ο Άρειος Πάγος.

Ο Ερντογάν έχει ζητήσει την έκδοση των 8 στην Τουρκία, προκειμένου να δικαστούν εκεί για τα αδικήματα της παράβασης του τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και κατά της διακεκριμένης αρπαγής ελικοπτέρου.

Πάντως την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία εξετάστηκε το αίτημα των τουρκικών αρχών για τους δύο πρώτους αξιωματικούς, η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τάχθηκε κατά της έκδοσής τους στην Τουρκία, απορρίπτοντας κατ αρχήν την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών Αρχών, με το σκεπτικό ότι δεν είναι σαφές.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδώρου, τα στοιχεία που έχουν στείλει οι τουρκικές αρχές είναι γενικά και αόριστα, ενώ σε ότι αφορά τους 8 επεσήμανε τον κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρια κι εξευτελισμό, προσθέτοντας πως δεν αποκλείεται ακόμα και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους εξαιτίας του ενδεχομένου επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία.

Οι δικαστές να επιφυλάσσονται να εκδώσουν την απόφασή τους ως προς τους εν λόγω δύο αξιωματικούς, στις 23 Ιανουαρίου 2017.

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων των δύο Τούρκων Αξιωματικών οι οποίοι θέλησαν να αναδείξουν τον κίνδυνο που διατρέχουν σε περίπτωση που εκδοθούν στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι των αξιωματικών επεσήμαναν ότι οι δικαστές στην Τουρκία δεν είναι αντικειμενικοί καθώς δέχονται εντολές.

«Στην Τουρκία κατεβάζουν τους δικαστές από την έδρα» είπαν χαρακτηριστικά και στη συνέχεια πρόβαλαν βίντεο με την κατάσταση της Δικαιοσύνης στην Τουρκία, θέλοντας έτσι να αποδείξουν ότι οι δύο αξιωματικοί, δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης.

Στο πρώτο βίντεο φαίνονται οι δικαστές να κατεβαίνουν από τις έδρες των δικαστηρίων και να οδηγούνται συνοδεία αστυνομικών, σε πούλμαν.

Με το δεύτερο βίντεο, οι δικηγόροι των δύο αξιωματικών, θέλησαν να καταδείξουν ότι κινδύνευαν οι ζωές των πελατών τους μετά το πραξικόπημα και για αυτό δεν μπορούσαν να επιστρέψουν πίσω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ