ΕΛΛΑΔΑ

Ανδ. Πετρουλάκης: «Σκοπός ήταν να καταδειχθεί η τερατογένεση της συγκυβέρνησης»

Ανδ. Πετρουλάκης: «Σκοπός ήταν να καταδειχθεί η τερατογένεση της συγκυβέρνησης»

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Συζητήθηκεη αγωγή του Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, κατά της ιστοσελίδας Protagon και του σκιτσογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη, με την οποία ο υπουργός ζητεί αποζημίωση για ηθική βλάβη μετά την δημοσίευση άρθρου του δεύτερου εναγόμενου, τον Μάρτιο του 2015.

Η αγωγή του κ. Καμμένου αρχικά διεκδικούσε συνολικό ποσό αποζημίωσης 2 εκατομμυρίων ευρώ από τους εναγόμενους, ποσό που κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας προσδιορίστηκε από την πλευρά του ενάγοντα στις 100 χιλιάδες ευρώ.

Αντικείμενο της δικαστικής διαμάχης είναι άρθρο του κ. Πετρουλάκη, με τίτλο «Π. Καμμένος. Έχουν αρχίσει και του μοιάζουν» και υπότιτλο «τα φλογερά εθνικιστικά και αντιευρωπαϊκά παραληρήματα του κ. Καμμένου αντανακλούν και χρεώνονται σε όλη την κυβέρνηση» στο οποίο ο σκιτσογράφος αναφέρεται στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του Καμμένου είναι «βγαλμένο από την ίδια μήτρα της έξαλλης εθνολαϊκίστικης ακροδεξιάς» όπως το ΛΑΟΣ, που συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Από την πλευρά του υπουργού, κατέθεσε στο δικαστήριο ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι το άρθρο επικαλείται «ψευδή γεγονότα» για τον κ. Καμμένο και ότι στο κείμενο περιλαμβάνονται «συκοφαντικές και εξοντωτικές» αναφορές.

Από την πλευρά των εναγομένων, κατέθεσε ο πρώην υπουργός και καθηγητής Νομικής, Μιχάλης Σταθόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι το άρθρο περιέχει «σατιρικές και χιουμοριστικές εκφράσεις που καλύπτονται από την ελευθερία έκφρασης στοχασμών».

Επεσήμανε ακόμη, ότι ουσιαστικά ο κ. Καμμένος δεν υπέστη καμία βλάβη από το κείμενο του σκιτσογράφου «καθώς εξακολουθεί να είναι υπουργός Άμυνας και να έχει πολιτική ισχύ» ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της άσκησης δημόσιας κριτικής σε δημόσια πρόσωπα.

Ο σκιτσογράφος, σε δηλώσεις του επανέλαβε, ότι τέτοιου είδους εξοντωτικές αγωγές έχουν στόχο να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου, ενώ για το άρθρο υποστήριξε ότι αφορούσε έκφραση γνώμης και κριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ «και εξ αντανακλάσεως στο πρόσωπο του κ. Καμμένου» με στόχο να καταδειχθεί «το υβριδικό σχήμα» και η «τερατογένεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Η δικηγόρος του υπουργού Άμυνας, Έλενα Τζούλη επεσήμανε σε δηλώσεις της ότι «ο μάρτυρας του Protagon, του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ανδρέα Πετρουλάκη ομολόγησε ότι στόχος των άθλιων, ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών ήταν να ασκηθούν πιέσεις ώστε να φύγει από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος και να μπει ο Σταύρος Θεοδωράκης».

Είπε επίσης η κ. Τζούλη, πως οι εναγόμενοι δεν έλαβαν υπόψη τους αποφάσεις της Δικαιοσύνης σχετικά με όσα επικαλέστηκε ο γελοιογράφος στο άρθρο του, οι οποίες έχουν δικαιώσει τον κ. Καμμένο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ