ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Παραμένουν τα προβλήματα από τον παγετό

Κακοκαιρία: Παραμένουν τα προβλήματα από τον παγετό
Eurokinissi-ΜΠΟΥΡΛΗΣ ΝΤΙΝΟΣ

Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα για περισσότερο από μια εβδομάδα, μπορεί να υποχώρησε, τα προβλήματα όμως που δημιούργησε εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους πολλών περιοχών της χώρας.

Στη Λάρισα, οι κάτοικοι καλούνται για άλλη μια μέρα να αντιμετωπίσουν τον απόλυτο παγετό, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες ο υδράργυρος έδειξε -14 βαθμούς Κελσίου. Αν και οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης σήμερα, Παρασκευή, είναι ανοιχτοί, εντούτοις πολλά σημεία έχουν πάγο και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Από νωρίς το πρωί, συνεχίζονται οι εργασίες αποχιονισμού, ενώ βαρύτητα πλέον έχει δοθεί στις συνοικίες της Λάρισας, όπου το πρόβλημα είναι μεγάλο. Μηχανήματα επιχειρούν ειδικότερα στις συνοικίες Αβέρωφ, Χαραυγή, Τούμπα, Ιπποκράτης, Νεράιδα και στην Τερψιθέα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις και σε άλλες συνοικίες.

Παγοδρόμιο το οδικό δίκτυο στην Ήπειρο

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τη νύχτα στην Ήπειρο, έχουν μετατρέψει τους δρόμους σε παγίδες για τους οδηγούς, σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Οι αλατιέρες και τα μηχανήματα αποχιονισμού σε συνεργασία με τους δήμους και την Πολιτική Προστασία, ιδιαίτερα στον νομό Ιωαννίνων δουλεύουν ασταμάτητα, προκειμένου να καθαρίσουν τους δρόμους.

Κλειστά θα είναι και σήμερα όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στον νομό Ιωαννίνων και στον δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Άρτα, λόγω του παγετού που επικρατεί μετά τις χιονοπτώσεις.

Η πόλη των Ιωαννίνων τη νύχτα ήταν βυθισμένη στην ομίχλη και τον παγετό. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πάγωσαν το χιόνι και οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμια. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον δήμο να ρίξει αλάτι και να αντιμετωπιστεί η ολισθηρότητα στο οδόστρωμα, είναι πολλά τα προβλήματα που καταγράφονται στις συνοικίες και τα προάστια.

4016009

Πηγή: Eurokinissi-ΜΠΟΥΡΛΗΣ ΝΤΙΝΟΣ

Επίσης, λόγω του παγετού παρουσιάζονται προβλήματα υδροδότησης μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ χωρίς νερό είναι από την περασμένη Δευτέρα το χωριό Μάρμαρα που ανήκει στον δήμο Ιωαννιτών. Η συγκοινωνία με τα καραβάκια προς το Νησί της Παμβώτιδας έχει διακοπεί καθώς μεγάλα τμήματα της λίμνης έχουν παγώσει.

Ζημιές στην αγροτική παραγωγή

Ο παγετός που επικρατεί την τελευταία εβδομάδα και το χιόνι, έχουν προκαλέσει ζημιές σε θερμοκήπια και εσπεριδοειδή στην Πρέβεζα. Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, στην οποία συμμετείχαν και αγρότες, οι οποίοι επισήμαναν πως τις επόμενες ημέρες, θα γίνει αποτίμηση των ζημιών καθώς ο παγετός συνεχίζεται. Ο αντιπερειφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ενημέρωσε ήδη τον ΕΛΓΑ για την κατάσταση, προκειμένου να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ανάλογες είναι και οι ζημιές στα εσπεριδοειδή στον κάμπο της Καστρίνης-Ραγίου -Σαγιάδας, στη Θεσπρωτία. Μια ποικιλία μανταρινιού, της οποίας η συγκομιδή γινόταν αυτή την εποχή, πάγωσε. Τα νεόφυτα δένδρα ξεράθηκαν, ενώ το χιόνι πάγωσε πάνω στα δένδρα. Όπως εξηγούν οι αγρότες, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η ανθοφορία, άρα και η καρποφορία για την επόμενη σεζόν.

Χωρίς νερό ο Βόλος

Χωρίς νερό παραμένει ο Βόλος για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μετά την πλήρη διακοπή της υδροδότησης από τη ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, λόγω προβλημάτων από την κακοκαιρία. Δεν υπάρχει νερό ούτε στα προάστια, αλλά ούτε και στον κεντρικό ιστό του Βόλου με αποτέλεσμα να μην υδροδοτούνται κατοικίες, καταστήματα, πολυκατοικίες, καφετέριες και ξενοδοχεία και να έχει παραλύσει η φυσιολογική ζωή.

4016040

Πηγή: Eurokinissi-ΜΠΟΥΡΛΗΣ ΝΤΙΝΟΣ

Ο κόσμος έχει καταφύγει στη λύση του εμφιαλωμένου νερού για τις κύριες ανάγκες του, αλλά τα προβλήματα κορυφώνονται από την πλήρη διακοπή της παροχής νερού για τις καθημερινές ανάγκες, αφού και στα σούπερ μάρκετ παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις από την τεράστια ζήτηση.

Σε συνοικίες του Βόλου όπου δεν έχουν διανοιχτεί ακόμη οι δρόμοι από το χιόνι που έχει παγώσει, κάτοικοι καταγγέλλουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αναγκάζονται να μαζεύουν χιόνι και να το βράζουν, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τους.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από το περασμένο Σάββατο με πολύωρες διακοπές στην παροχή νερού σε διάφορες συνοικίες. Στη συνέχεια σημειώθηκε μείωση της πίεσης του νερού και τις δύο τελευταίες ημέρες το πρόβλημα κορυφώθηκε με την πλήρη διακοπή.

Από πλευράς δήμου Βόλου και ΔΕΥΑΜΒ, αλλεπάλληλες ανακοινώσεις μιλούν για προβληματικούς υδρομετρητές που προκάλεσαν βλάβες στο δίκτυο, αλλά δεν αναφέρεται πως θα επιλυθεί το πρόβλημα της πρωτοφανούς κατάστασης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες κάτοικοι του Βόλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ