ΕΛΛΑΔΑ

Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας για τις αδιαφανείς προσλήψεις

Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας για τις αδιαφανείς προσλήψεις
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε διάψευση δημοσιευμάτων σχετικά με αδιαφανείς προσλήψεις προσωπικού για τις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας προχώρησε το υπουργείο Εργασίας

«Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως υπεύθυνο για το σχεδιασμό της εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική συνοχή, φρόντισε για τη νομοθετική κατοχύρωση τόσο των νέων δομών που υλοποιούνται για πρώτη φορά, όπως τα κέντρα κοινότητας σε 254 δήμους, όσο και της διαδικασίας και των κριτηρίων που θα εφαρμοστούν για τη στελέχωση όλων των δομών του νέου ΕΣΠΑ».

Αυτό διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο, με αφορμή «ανακριβή δημοσιεύματα σε εφημερίδες της Κυριακής, 15 Ιανουαρίου 2017, που επαναλήφθηκαν και από τηλεοπτικούς σταθμούς και έγιναν αντικείμενο ερώτησης βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχετικά με δήθεν αδιαφανείς προσλήψεις προσωπικού για τις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας».

«Στην προηγούμενη περίοδο», αποσαφηνίζει το υπουργείο Εργασίας, «οι προσλήψεις σε δομές καταπολέμησης της φτώχειας είχαν γίνει, μέσω ΜΚΟ, σε 68 δήμους και αφορούσαν 1.289 εργαζόμενους. Πολλές από εκείνες τις προσλήψεις είχαν χαρακτηριστεί ορθά από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην αντιπολίτευση τότε, αδιαφανείς και ρουσφετολογικές.

Οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης του υπουργείου, των Περιφερειών, των δήμων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αυτή τη διαβούλευση, το υπουργείο επέμεινε στη μεγαλύτερη δυνατή γεωγραφική διασπορά των δράσεων και στην αξιοκρατική και αντικειμενική διαδικασία προσλήψεων».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «σήμερα, σχεδιάζεται η πρόσληψη 1450 εργαζομένων σε 254 δήμους. Οι προσλήψεις αυτές, αναγκαίες για τη λειτουργία των δομών καταπολέμησης της φτώχειας και των κέντρων κοινότητας, θα γίνουν, κατά κύριο λόγο, από τους δήμους, μέσω ΑΣΕΠ.

Εάν γίνουν προσλήψεις από ΜΚΟ συνεργαζόμενες με δήμους, αυτές θα γίνουν με διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ, υπό τον έλεγχο των Διαχειριστικών Αρχών των Περιφερειών.

Στις ελάχιστες περιπτώσεις που δικαιούχος της νέας δομής είναι ΜΚΟ που την υλοποιούσε στο παρελθόν, ο αρμόδιος δήμος υποχρεούται να περιλάβει στην πρόσκληση σχέδιο για την προσαρμογή του προσωπικού στις νέες ανάγκες».

«Επομένως, η προσπάθεια να αξιοποιηθεί μία διαδικασία προς όφελος των ευάλωτων συμπολιτών μας και των δήμων, προκειμένου να καταγγελθεί η κυβέρνηση ότι εφαρμόζει τις ίδιες μεθόδους με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χρησιμοποιεί παντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς και τα σχετικά δημοσιεύματα είναι ψευδή. Όπως σε όλο το κράτος, έτσι και στο χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής αλληλεγγύης του υπουργείου μας ισχύουν σήμερα κανόνες που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και αποκλείουν τις πελατειακές σχέσεις» τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ