ΕΛΛΑΔΑ

Μ. Σφακιανάκης: Το ελληνικό CSI και η πικρία

Μ. Σφακιανάκης: Το ελληνικό CSI και η πικρία

Συνέντευξη τύπου μετά την αποστρατεία του από το τιμόνι της Δίωξης Ηλεκτρονικού Eγκλήματος, έδωσε ο Μανώλης Σφακιανάκης.

«Στην αρχή έπρεπε να αποδείξω πως μέσα από τα καλώδια του Ίντερνετ υπάρχει έγκλημα, σαν τον Καποδίστρια δηλαδή με την πατάτα. Αυτό και έκανα. Δημιουργήσαμε μια ομάδα που με αγάπη στήσαμε, την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και με αγάπη υπηρετήσαμε και υπηρετούμε την Ελλάδα», υπογράμμισε στην έναρξη της ομιλίας του.

Ο κ. Σφακιανάκης παράλληλα ανακοίνωσε την δημιουργία του CSI Institute το οποίο θα επικεντρώνεται στην μεταφορά της τεχνογνωσίας που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια από τη θέση του διοικητή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Όπως ενημέρωσε απλούς πολίτες αλλά και δημοσιογράφους, το Ινστιτούτο θα βασίζεται σε τρεις άξονες: στην εκπαίδευση, την πρόληψη και την ανάδειξη.

sfakianakis 3 LOGO

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Σφακιανακης «μέσα από μια ψηφιακή πλατφόρμα θα μπορεί το κοινό να εκπαιδευτεί στους κώδικες του Διαδικτύου αλλά και όσοι έχουν γνώση θα τις εξελίξουν ώστε εάν θέλουν να αναζητήσουν και να βρουν μια δουλειά στο εξωτερικό».

«Το Ινστιτούτο είναι ένας μηχανισμός που θα μπορούν οι συμπολίτες μας και τα παιδιά τους να μάθουν νέες γλώσσες προγραμματισμού και πληροφορικής. Παράλληλα θα μπορούν οι κοινωνικές ομάδες, όπως για παράδειγμα ξενοδόχοι και ιατροί, να μάθουν πως μπορούν μέσα από την τεχνολογία να βγάλουν χρήματα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, τόνισε πως θα ιδρυθούν επιστημονικά φόρουμ που θα παρεμβαίνουν στην κοινωνία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο κάθε νομός θα έχει το δικό του ινστιτούτο.

Αναφορικά με τα συναισθήματα του για την αποχώρηση του από το τιμόνι της δίωξης απάντησε: «Είμαι πολύ ευτυχισμένος γιατί κάνω πάλι αυτό που αγαπάω», ενώ στα πηγαδάκια ο κ. Σφακιανάκης έλεγε χαρακτηριστικά ότι «ο θυμός του κράτησε μόνο δυο δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της αποστρατείας του».

«Ήρθε η ώρα μου να φύγω από την Ελληνική Αστυνομία. Δεν έχω κανένα θυμό. Κράτησε μόνο δυο δεύτερα ο θυμός μου. Φεύγω με αγάπη από την αστυνομία. Το απόγευμα είδα τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, τον κ. Τσουβαλα, και μου είπε Μάνο θέλω να συνεργαστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας και έπειτα από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε πως : «ότι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο. Το θέμα των "γκρίζων" πέρασε. Δεν κρατάμε θυμό για κανέναν. Φεύγω θα έλεγα χαρούμενος. Αυτό που χρεώνω στον εαυτό μου είναι ότι έρχονται πλέον τα παιδιά στην ΓΑΔΑ εκδρομή. Ελπίζω και μετά την απομάκρυνση μου να το κρατήσουν αυτό».

sfakianakis LOGO

«Φεύγοντας αφήνω την καλύτερη Δίωξη. Όμως αυτό θα πρέπει να παραμείνει... Μένει να το δούμε αυτό στην πορεία», είπε με νόημα ο πρώην προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε στην λειτουργία του Ινστιτούτου. «Το Ινστιτούτο θα στηριχτεί οικονομικά μέσα από δωρεές και ευρωπαϊκά κονδύλια. Το ινστιτούτο θα έχει την δυνατότητα παρέμβασης μέσω των φόρουμ. Πρώτος χορηγός θα είναι η Ευρώπη και παράλληλα υπάρχουν 12 ιδιώτες που ήδη θέλουν να προσφέρουν», είπε.

«Το ινστιτούτο είναι μη κερδοσκοπικό. Θα αφοσιωθώ στο ινστιτούτο μου. Θα αναδειχθεί με αρχαιρεσίες πρόεδρος, γραμματέας κοκ. Τέτοιο ινστιτούτο υπάρχει μόνο ένα στον κόσμο, στις ΗΠΑ. Είχα στο μυαλό μου έτοιμες σκέψεις. Από το Σάββατο που έμαθα ότι θα είμαι πολίτης άρχισα να σκέφτομαι την υλοποίηση του», κατέληξε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ