ΕΛΛΑΔΑ

Ανάβουν τις μηχανές οι αγρότες - Δίωρος αποκλεισμός εθνικών οδών

Ανάβουν τις μηχανές οι αγρότες - Δίωρος αποκλεισμός εθνικών οδών
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες καθώς προχωρούν σε καθημερινό δίωρο αποκλεισμό εθνικών οδών.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες του Αιγίου αποφάσισαν να προχωρήσουν στον αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου, από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα. Στα μπλόκα κατεβαίνουν και οι αγρότες του Τυρνάβου, που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της εθνικής Λάρισας – Κοζάνης, στον κόμβο του Αργυροπουλίου, από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα.

Από την Πέμπτη αναμένεται και η κινητοποίηση των αγροτών από την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τα Φάρσαλα και τη Λάρισα, οι οποίοι θα κατεβάσουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας. Οι Λαρισαίοι αγρότες έχουν προγραμματίσει για σήμερα, Τρίτη, συγκέντρωση στη Φαλάνη για να στηθεί μπλόκο στον Πλατύκαμπο. Αναλόγως του μεγέθους της συγκέντρωσης θα αποφασίσουν αν θα στηθεί μπλόκο στην περιοχή των Τεμπών, όπως συνέβη πέρυσι.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι τις επόμενες ημέρες να κάνουν πιο έντονη την παρουσία τους με περισσότερα μπλόκα ενώ δεν αποκλείουν να κατέβουν και στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους.

Μιλώντας στο CNN Greece o Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, εξήγησε τους λόγους που οδηγούν τους αγρότες σε κινητοποιήσεις:

«Το 20% των αγροτών παίρνει το 80% των επιδοτήσεων. Αυτή είναι μια πολιτική που έχει ξεκληρίσει τόσες οικογένειες αγροτών. Είναι το φορολογικό. Εμείς διεκδικούμε αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ το άτομο και 3000 ευρώ για κάθε παιδί. Είναι οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες έχουν τριπλασιαστεί, μην σας πω ότι έχουν πενταπλασιαστεί, είναι το 27% επί του καθαρού εισοδήματος μας. Είναι το κόστος παραγωγής, το κόστος του πετρελαίου, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που αυξήθηκε κατά 30% , ο ΦΠΑ πήγε στο 24%. Ζητάμε όσα δάνεια έχουν κοκκινίσει να μην προχωρήσουν σε κατασχέσεις αλλά σε κούρεμα. Ζητάμε να υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα μας. Όταν συλλέγονται τα προϊόντα, δεν υπάρχει χώρος να αποθηκευτούν, μας εκβιάζουν και πάμε και τα δίνουμε χωρίς τιμή. Και όταν η τιμή καθορίζεται μετά από 3 με 4 μήνες είναι εξευτελιστική και πολλοί αγρότες είναι ακόμη απλήρωτοι ».

Οι αγρότες χαρακτηρίζουν άδικα τα κριτήρια που έχουν τεθεί για να χαρακτηριστεί κάποιος αγρότης και να φορολογηθεί βάση αυτού του επαγγέλματος.

Συγκεκριμένα ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας υποστηρίζει ότι θα πρέπει να χαρακτηρίζεται κάποιος ως αγρότης όταν το 30% του εισοδήματος του προέρχεται από αγροτικές εργασία.

Η πανελλαδική επιτροπή θα συνεδριάσει μετά την Πέμπτη για να εκτιμήσει την δυναμική του αγώνα ανάλογα με την παρουσία των αγροτών στα μπλόκα όλης της χώρας και θα λάβει αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις. Τώρα για το αν και το πότε θα μπουν σε διάλογο με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης θα το αποφασίσουν το επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ