ΕΛΛΑΔΑ

Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης του επικεφαλής των Αδιάφθορων

Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης του επικεφαλής των Αδιάφθορων
Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στις 28 Ιανουαρίου 2015 EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η αντικατάσταση του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. έρχεται λίγα 24ωρα μετά την κατάθεση Αστυνομικού της υπηρεσίας στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου στην οποία είχε διαβιβαστεί η ανακριτική διερεύνηση υπόθεσης που είχε χειριστεί η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Στην κατάθεσή του το στέλεχος της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, φέρεται να περιγράφει επαφές που διατηρούσε 67άχρονος ιδιώτης, ο οποίος συμμετείχε σε κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί το με το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και Σύμβουλο του Υπουργού Δικαιοσύνης, Πάνο Λάμπρου, με υψηλόβαθμους Αξιωματικούς σε συναντήσεις στα γραφεία τους στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και σε κατοικίες στα Βόρεια προάστια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών της ΕΛ.ΑΣ που έχουν δυσαρεστηθεί από την απομάκρυνση Σταυρόπουλου, τα υψηλόβαθμα στελέχη των ενστόλων υπηρεσιών, φέρονται να προέβαιναν σε παρεμβάσεις στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για παρέκκλιση σε «νομιμοποιήσεις παράνομων μεταναστών» και άλλες παράτυπες ενέργειες ενώ φέρονται στις συνακροάσεις να εκφράζουν «παράπονα» για ενστόλους οι οποίοι «δεν ήταν βολικοί».

Σε αυτή την υπόθεση έκανε αναφορά ο Γιάννης Πανούσης κατά την έξοδό του από το Εισαγγελικό γραφείο την περασμένη Δευτέρα.

Η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής αναλαμβάνει το 2013 τη διερεύνηση υπόθεσης δουλεμπόρων -υπόθεση η οποία λόγω της εμπλοκής στελεχών της ΕΛ.ΑΣ, του Λ.Σ. και Ανώτατων Αξιωματικών δεν μπορεί να περατωθεί.

Τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων έχει αναλάβει ο Σταύρος Σταυρόπουλος. Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του με τη θετική γνωμοδότηση και του Αρχηγού της ΕΛΑΣ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ανώνυμη επιστολή τον εμφανίζει σε δραστηριότητες με μυστικές υπηρεσίες που ουδέποτε προέκυψαν ούτε αποδείχθηκαν.

Η δικογραφία της υπόθεσης διαβιβάζεται στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ η οποία τον περασμένο Μάιο απέστειλε την ογκωδέστατη δικογραφία στο γραφείο της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου. Εκείνη κλητεύει σε καταθέσεις ένστολους και ιδιώτες, σε συνέχιση της ανακριτικής διερεύνησης της υπόθεσης. Παρακολουθήσεις, συνακροάσεις και καταγραφές, αποκαλύπτουν ένα δομημένο και οργανωμένο κύκλωμα δουλεμπόρων, με «υψηλές» διασυνδέσεις και πολιτικές «άκρες». Όλα αυτές οι επαφές και οι επικοινωνίες ήταν σε εξέλιξη ενώ πλέον έχει αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ .

Σύμφωνα με την ενημέρωση που λαμβάνει από το πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ ο τότε Υπουργός, σε νόμιμες συνακροάσεις προκύπτουν οι διάλογοι και τα στοιχεία -τα οποία και κατέθεσε στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές- μεταξύ των ιδιωτών και αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με αναφορές σε προσπάθειες «αποπομπής» του όπως και του μετέπειτα προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, Σταύρου Σταυρόπουλου, καθώς αποτελούσαν -όπως φέρεται να διατυπώνεται- «εμπόδια στις δράσεις τους».

Σε συνεντεύξεις του ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Ταξης Νίκος Τόσκας ανέφερε ότι «η αντικατάσταση του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων γίνεται λόγω μειωμένης απόδοσης».
Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημείωναν ότι «παραμένουν τα ερωτήματα για τον λόγο απομάκρυνσης του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. με ενδείξεις για παρεμβάσεις στην έρευνα των "αδιάφθορων" της ΕΛ.ΑΣ.».

Σε άλλες σελίδες της ογκωδέστατης δικογραφίας, φέρεται να έχει καταγραφεί σε νόμιμες συνακροάσεις ο Πάνος Λάμπρου, σε απευθείας επικοινωνία με το μέλος των «Πυρήνων» το οποίο είχε αναλάβει την ευθύνη για την οργάνωση, και όπως αποτυπώνεται στα πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ, διατύπωνε τις απειλές κατά της ζωής του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ