ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσμα μηνιγγίτιδας τύπου Β στη Μυτιλήνη

Κρούσμα μηνιγγίτιδας τύπου Β στη Μυτιλήνη
EUROKINISSI

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» νοσηλεύεται ένα 4χρονο αγόρι από τη Μυτιλήνη, με μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Το παιδί διεκομίσθη την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο καθώς, σύμφωνα με διάγνωση των γιατρών του Βοστάνειου νοσοκομείου Μυτιλήνης, είχε εμφανίσει σηψαιμικό σοκ.

Το νέο περιστατικό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής και αναζωπυρώνει εκ νέου τη συζήτηση για τον εμβολιασμό για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β’ καθώς, παρόλο που το εμβόλιο είναι διαθέσιμο δεν συνταγογραφείται με το κόστος του να αγγίζει τα 105 ευρώ.

Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β, καθώς την παραμονή των Χριστουγέννων ένα κοριτσάκι 10 μηνών διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα τύπου Β στον Πειραιά.

Το μικρόβιο που ονομάζεται μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ή / και σηψαιμία (βαριά μόλυνση όλου του ανθρωπίνου σώματος). Όλες οι ηλικίες μπορεί να προσβληθούν, αλλά πιο ευάλωτα είναι τα βρέφη, τα νήπια, οι έφηβοι, και οι νεαροί ενήλικες.

Πριν από 12 περίπου χρόνια, άρχισε να διατίθεται το εμβόλιο εναντίον του μηνιγγιδοκόκκου C. Αργότερα είχαμε στη διάθεση μας το τετραδύναμο εμβόλιο A,C,W-135 και Y. Η χρήση των δυο αυτών εμβολίων μείωσε αποτελεσματικά τις λοιμώξεις (μηνιγγίτιδα και σηψαιμία) από αυτές τις οροομάδες μηνιγγιτιδοκόκκου. Παράλληλα όμως αυξήθηκε η συχνότητα λοιμώξεων από την οροομάδα B που σε μερικές χώρες είναι πάνω από 90%. (Αγγλία, Φιλανδία, Ισπανία, Ελλάδα κ.α.).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ