ΕΛΛΑΔΑ

Το ιστορικό νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου στη Λιάνη έγινε ξανά viral

Το ιστορικό νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου στη Λιάνη έγινε ξανά viral

Ήταν μια στιγμή που όρισε την πολιτική σκηνή (ανάμεσα σε άλλα) της Ελλάδας στα 80s. Ήταν 22 Οκτωβρίου του 1988 όταν ο Aντρέας Παπανδρέου επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την εγχείριση ανοιχτής καρδιάς στο Χέρφιλντ.

Χαιρετώντας τα πλήθη, ο ηγέτης του παλιού ΠΑΣΟΚ είχε μια δεύτερη άφιξη να ανακοινώσει στους Έλληνες.

Το νεύμα του προς τη σύντροφο της ζωής του Δήμητρα Λιάνη να τον ακολουθήσει ήταν και ουσιαστικά η επισημοποίηση στο επόμενο, προσωπικό κεφάλαιο στη ζωή του.

Αυτή η στιγμή στο Ελληνικό αναπαραστάθηκε ξανά σήμερα σε μια μακέτα φτιαγμένη από Playmobil στα πλαίσια της έκθεσης GR80s που καλεί τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι στο παρελθόν που μας όρισε.

Πως ήταν η Ελλάδα του τότε

Ήταν πολλά. Στην πολιτική σκηνή, κατά τη δεύτερη θητεία του στο τιμόνι της χώρας και με την Αλλαγή να έχει ξεχαστεί μετά από σκάνδαλα και κλυδωνισμούς, ο Αντρέας Παπανδρέου είχε επισκεφθεί το Λονδίνο για να υποβληθεί σε εγχείριση καρδιάς στο νοσοκομείο Χέρφιλντ από τον καρδιοχειρουργό Μαγκντί Γιακούμπ.

Η τεράστια υποδοχή με εκατοντάδες ορκισμένους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ ήταν μια στιγμή που καταγράφτηκε στο θυμικό του Έλληνα στα 80s για την επιστροφή του αλλά και την είσοδο της Δήμητρας Λιάνη στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Ένα χρόνο αργότερα, παντρεύονται και η Δήμητρα Λιάνη γίνεται σύζυγος πρωθυπουργού μέχρι το τέλος της ζωή του ηγέτη του παλιού ΠΑΣΟΚ.

Μια viral αναπαράσταση

antreas mimi nevma figoures

Η υπενθύμιση αυτής της στιγμής με φιγούρες φέρει το λογότυπο του ΠΑΣΟΚ και είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε όσα συνέβησαν τότε.

Χρησιμοποιώντας Playmobil η ομάδα πίσω από το ψευδώνυμο Grecobil προσπάθησε και κυρίως κατάφερε να αποτυπώσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια το ενσταντανέ στον αερολιμένα του Ελληνικού.

Μετά από τρεις μήνες η ομάδα Grecobil εκθέτει με κάθε δυνατή λεπτομέρεια, από τους πρωταγωνιστές στους κομπάρσους και τα άλλα στοιχεία του σκηνικού (πινακίδες, Πύργος Ελέγχου κα) μια στιγμή που όρισε την Ελλάδα και την άλλαξε για πάντα.

Οι δημιουργοί της μακέτας ασχολούνται με την αναπαράσταση στιγμών με φιγούρες από το 1996.

Tι είναι η έκθεση GR80s

Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη είναι μια πρωτότυπη ιστορική και πολιτισμική αναδρομή στην δεκαετία του ’80 η οποία έχει στόχο να προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική αναβιωτική εμπειρία. Πολιτική, τρόποι ζωής, τέχνες και τεχνολογία του ’80, ανασυστήθηκαν σε 18 περίπτερα μέσα από ένα συνδυασμό άμεσης πληροφορίας, οπτικοακουστικών εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών.

Η έκθεση διοργανώνεται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με πρόγραμμα παράλληλων δράσεων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιανουαρίου – 12 Μαρτίου 2017. Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα της έκθεσης Gr80's εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ