ΕΛΛΑΔΑ

Το τελευταίο αντίο στον Σπύρο Ευαγγελάτο

Το τελευταίο αντίο στον Σπύρο Ευαγγελάτο
eurokinissi (αρχείου)

Το «τελευταίο αντίο» είπαν φίλοι και συγγενείς, στον ακαδημαϊκό και σκηνοθέτη, Σπύρο Ευαγγελάτο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών.

Η κηδεία του σκηνοθέτη έγινε στο Α’ Νεκροταφείο

Η είδηση του θανάτου του βύθισε σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και την πολιτική σκηνή της χώρας.

Παρόντες στο τελευταίο αντίο για τον μεγάλο θεατράνθρωπο, η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Φώτης Κουβέλης, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Γιάννης Φέρτης, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Γιάννης Μπέζος, ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Σπύρος Παπαδόπουλος.

4029612
4029620

4029668 copy
4029624
4029568
4029622
4029559

Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Ληδίας Κονιόρδου, η κηδεία έγινε δημοσία δαπάνη.

Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Ήταν πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας είναι και αριστούχος διδάκτωρ. Σπούδασε Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

evangelatos facebook

Για πρώτη φορά σκηνοθέτησε επαγγελματικά σε ηλικία 21 ετών και συνέχισε με περισσότερες από 200 σκηνοθεσίες στα ελληνικά κρατικά θέατρα, στα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου και στο εξωτερικό (Βιέννη, Ζυρίχη, Ζάλτσμπουργκ, Κάσσελ, Λουκέρνη, Πρίνστον ΗΠΑ, Μαδρίτη κ.α.).

Το 1975 ίδρυσε το Αμφι-Θέατρο, που λειτούργησε αδιάλειπτα μέχρι το 2011, παρουσιάζοντας την εργασία του (από αρχαίους τραγικούς μέχρι σύγχρονους συγγραφείς) σε Αθήνα, Επίδαυρο και πολλές ελληνικές περιοχές, καθώς και σε τριάντα Διεθνή Φεστιβάλ των πέντε ηπείρων.

Είχε σκηνοθετήσει έργα από όλο το φάσμα της παγκόσμιας δραματουργίας, καθώς και πολλές όπερες. Έχει μεταφράσει, επίσης, θεατρικά κείμενα κλασικών και νεωτέρων. Είχε γράψει πολλά επιστημονικά μελετήματα, κυρίως σε θέματα του κρητικού και του επτανησιακού θεάτρου.

Διετέλεσε γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και πρόεδρός της. Το 1989 εξελέγη καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 1991 εκλέγεται καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου διετέλεσε συχνά πρόεδρος. Του απονεμήθηκαν πολλά βραβεία. Το 2005 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Σπύρος Ευαγγελάτος έδωσε την τελευταία του παράσταση στο Ηρώδειο με τον «Αμύντα» του Γεωργίου Μόρμορη.

evangelatos tasopoulou


Ήταν παντρευμένος με την ηθοποιό Λήδα Τασοπούλου με την οποία απέκτησαν μαζί δύο παιδιά, την Κατερίνα και τον Αντίοχο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ