ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Τρεις απόπειρες αυτοκτονίας προσφύγων σε μία εβδομάδα

Χίος: Τρεις απόπειρες αυτοκτονίας προσφύγων σε μία εβδομάδα
EUROKINISSI

Στον καταυλισμό μεταναστών της Σούδας αλλά και στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στη Χίο, πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν σχεδόν καθημερινά να θέσουν τέλος στη ζωή τους με διάφορους τρόπους.

Τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός με 27χρονο Σύρο να επιχειρεί να βάλει τέλος στη ζωή του με κατάποση χαπιών. Ο 27χρονος εντοπίσθηκε σε άσχημη κατάσταση από ομοεθνείς του και όπως δημοσιεύει η ιστοσελίδα ΠΟΛΙΤΗΣ ο άτυχος νέος ενημερώθηκε νωρίτερα ότι η οικογένειά του που είχε μείνει πίσω σκοτώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο νεαρός Σύρος μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ) του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου όπου και νοσηλεύεται χωρίς να υπάρχει κάποια μεταβολή στην υγεία του.\

Απόπειρες αυτοκτονίας ως μέσο πίεσης

Πριν όμως από το συγκεκριμένο περιστατικό, είχαν προηγηθεί ακόμα 2 απόπειρες αυτοκτονίας στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αυτή τη φορά στον καταυλισμό της Σούδας και πάλι από πρόσφυγες που επιχείρησαν να κρεμαστούν τις βραδινές ώρες.

Τη δραματική κατάσταση που συνοδεύει το μεταναστευτικό επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στο politischios.gr η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Χίου Ελένη Βουτιέρου, λέγοντας ότι η αύξηση στα περιστατικά που αφορούν το ψυχιατρικό τμήμα ξεπερνούν το 100% σε σχέση με το 2015.

Όπως εξήγησε μπορεί η πλειονότητα των περιστατικών να αφορά σε μετανάστες που χρησιμοποιούν την αυτοκτονία ως πίεση για να εκβιάσουν τη διαδικασία έκδοσης ασύλου όμως υπάρχουν και πραγματικές περιπτώσεις ανθρώπων που μη μπορώντας να διαχειριστούν την κατάσταση επιχειρούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους με πολλούς τρόπους.

Πρόσβαση σε αλκοόλ και ναρκωτικά

«Όλο αυτό είναι αποτέλεσμα των κακών συνθηκών διαμονής που επικρατούν στις δύο δομές και κυρίως στη Σούδα», επεσήμανε η ίδια, τονίζοντας ότι αποτελεί πλέον σημαντικό πρόβλημα το γεγονός ότι δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες καθημερινά αποκτούν πρόσβαση στο αλκοόλ και σε ναρκωτικές ουσίες.

«Υπάρχει μία κατάσταση άσχημη με δεδομένο ότι έχουν αλλάξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων. Πολλοί από αυτούς δεν ήταν ποτέ μαθημένοι στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά γιατίο στις χώρες τους αυτά απαγορεύονταν για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς ή δεν είχαν τόσο εύκολη πρόσβαση. Έτσι οι καθημερινές συγκρούσεις έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ ή τη χρήση ουσιών και το κλίμα ανασφάλειας αποτελούν έναν επιπλέον παράγοντα που εντείνει την ψυχολογική πίεση όσων μεταναστών ή προσφύγων δεν είχαν έρθει αντιμέτωποι με αυτές τις καταστάσεις στο παρελθόν», κατέληξε η ίδια.

Προκειμένου να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου η διοίκηση του Νοσοκομείου προωθεί σημαντικές επαφές εκτός από τα Υπουργεία με το ΕΚΕΠΥ, τη 2η Υ.Π.Ε., την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία, τον ΟΚΑΝΑ καθώς και την Ψυχιατροδικαστική Εταιρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ