ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποίηση για κίνδυνο χιονοστιβάδας στην Ελλάδα

Προειδοποίηση για κίνδυνο χιονοστιβάδας στην Ελλάδα
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Για αυξημένο κίνδυνο χιονοστιβάδας στα βουνά της χώρας προειδοποιούν τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης μετά από καταγραφές που έκαναν σε πολλές ορεινές περιοχές.

Για αυτό τον λόγο καλούν τους ορειβάτες που θα επισκεφτούν αυτές τις ημέρες ορεινούς όγκους προτού να ανέβουν στο βουνό να δηλώνουν την πορεία της διαδρομής που θα ακολουθήσουν και να έχουν λάβει πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή που πρόκειται να επισκεφθούν.

voun2

Τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης συμβουλεύουν τους ορειβάτες να έχουν μαζί το κινητό τους τηλέφωνο και σε περίπτωση καθυστέρησης να ενημερώνουν οικείους ή φίλους.

Για όσους διαθέτουν συσκευή ασυρμάτου VHF, σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να καλέσουν στη συχνότητα του ραδιοδικτύου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, 146.500MHz.

voun6

Οι χιονοστιβάδες ως φαινόμενο εκδηλώνονται κάθε χρόνο σε όλα τα βουνά όπου συγκεντρώνεται χιόνι. Οι παράγοντες που ενισχύουν την πιθανότητα εμφάνισής τους μεταξύ άλλων είναι η μεγάλη χιονόπτωση, ο αέρας, όπως επίσης και η θερμοκρασία.

voun1

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο, καθώς σε περίπτωση που κάποιος εγκλωβιστεί έστω και κάτω από 40 εκατοστά χιονιού ο μέσος χρόνος ζωής είναι 15 λεπτά. Για το λόγο αυτό, η χιονοστιβάδα ονομάζεται και λευκός θάνατος.

image1 zoom

Σε περίπτωση ατυχήματος λοιπόν με χιονοστιβάδα, οι ορειβάτες που στάθηκαν πιο τυχεροί θα πρέπει να καλούν άμεσα τις αρμόδιες αρχές καθώς κάθε είναι λεπτό είναι κρίσιμο για τους εγκλωβισμένους.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ