ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις οι νεκροί πρόσφυγες σε καταυλισμούς σε Μυτιλήνη και Σάμο

Τέσσερις οι νεκροί πρόσφυγες σε καταυλισμούς σε Μυτιλήνη και Σάμο
Φωτογραφία Αρχείου ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Τέσσερις είναι οι πρόσφυγες που έχουν χάσει την ζωή τους σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στα νησιά, καθώς έγινε γνωστό πως ακόμη ένας άντρας πέθανε την περασμένη Τετάρτη στη Σάμο. Την ίδια μέρα σημειώθηκαν στο κέντρο υποδοχής του νησιού και τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας.

Ο νεκρός είναι ένας 41χρονος Ιρακινός, κουρδικής καταγωγής, που ζούσε σε καταυλισμό στη Σάμο.

Οι άλλοι τρεις πρόσφυγες που έχουν αφήσει την τελευταία του πνοή στη Μόρια. Ένας 20χρονος από το Πακιστάν, που προσπαθούσε να ζεσταθεί με μαγκάλι στη σκηνή του, ένας 46χρονος Σύρος, που έχασε την ζωή του κατά τον ίδιο τρόπο και ένας 30χρονος Αιγύπτιος.

Οι τέσσερις θάνατοι εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας και κατά πόσο υπάρχουν ευθύνες της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας ζήτησε την άμεση διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν τους τρεις θανάτους μεταναστών στην Μόρια. Όπως είχε γίνει γνωστό από την Δευτέρα ακόμη ένας μετανάστης βρίσκεται στην εντατική, όμως είναι εκτός κινδύνου.

Ο υπουργός επέρριψε ευθύνες στους τοπικούς άρχοντες και τις ενώσεις ξενοδόχων για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, καθώς οι μεν δήμαρχοι αρνήθηκαν την συνεργασία με την απόδοση νέων χώρων για την δημιουργία υποδομών φιλοξενίας ενώ οι δε ξενοδόχοι δεν δέχθηκαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Ευθύνη για την κατάσταση έχουν και οι ΜΚΟ – σύμφωνα με τον υπουργό – καθώς καθυστερούν.

Διαβάστε ακόμη:

Μόρια: Οι συνθήκες που οδηγούν στον θάνατο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ