ΕΛΛΑΔΑ

Δημοτικοί υπάλληλοι «σκίζουν» τα μνημόνια

Δημοτικοί υπάλληλοι «σκίζουν» τα μνημόνια
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Κατάσταση οικονομικής «ασφυξίας» αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας. Πέρα από τα πολλά οικονομικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση, πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και τις κατασχέσεις από τους λογαριασμούς τους ποσών που εκδικάστηκαν σε εργαζόμενους οι οποίοι κινήθηκαν νομικά για την διεκδίκηση όσων τους στέρησαν τα μνημόνια.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο δήμαρχος Κεφαλλονιάς, Α. Παρίσης ενημέρωσε τους συνέδρους πως κατασχέθηκαν από τον Δήμο 300.000 ευρώ βάσει δικαστικής απόφασης. Η απόφαση δικαίωνε την προσφυγή εργαζομένων για την απόδοση των απωλειών της μισθοδοσίας που υπέστησαν από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών από το 2011 μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν είτε την απόδοση της μισθοδοσίας τους, είτε του 13ου και 14ου από το 2011 και εξής, είτε των απωλειών που υπέστησαν από την τοποθέτησή τους σε κατάσταση διαθεσιμότητας.

«Ο δήμος θα χρειαστεί για την εξόφληση τους πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος χρόνου», αποκάλυψε ο δήμαρχος Κεφαλλονιάς για το θέμα.

Οι εργαζόμενοι προσφεύγουν ανά ομάδες στα δικαστήρια, κάνοντας δύσκολη την αποτίμηση της συνολικής ζημίας, ενώ ανάλογες κινήσεις με αυτές που έφεραν σε δύσκολη θέση τα ταμεία του δήμου Κεφαλλονιάς έχουν γίνει και στη Καλαμάτα. Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και δημοτικοί υπάλληλοι του Πειραιά.

Όλα αυτά, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, έρχονται την ώρα που τα κρατικά κονδύλια προς του δήμους έχουν κοπεί κατά 60% και οι τοπικές αρχές αδυνατούν όχι απλώς να επιβάλουν νέα δημοτικά τέλη, αλλά αδυνατούν να εισπράξουν και τα ήδη υπάρχοντα.

Με βάση τα δεδομένα της ΚΕΔΕ αφενός οι δήμοι δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τις τρέχουσες και μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις και αφετέρου οι κατασχέσεις των λογαριασμών τους ίσως οδηγήσει σε αδυναμία πληρωμής των μισθών των εργαζομένων τους.

Παράλληλα η ΚΕΔΕ θα εξετάσει όλες τις νομικές δυνατότητες που έχει ώστε να υπάρξει άμεσα απάντηση από το ανώτατο δικαστήριο για το θέμα και θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. Ακόμη θα ζητήσει από την κυβέρνηση να πληρώσει όσα ποσά αδυνατούν να καλύψουν οι δήμοι.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν είναι πως η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών αντιμετωπίζουν τα ποσά που προκύπτουν από τις προσφυγές ως ληξιπρόθεσμες οφειλές. Κύκλοι του ΥΠΕΣ έκαναν λόγο για σοβαρό ζήτημα, τόνισαν πως θα επιδιώξουν συνεννόηση με το υπουργείο, αλλά ενέταξαν το ζήτημα στην κατηγορία των ληξιπροθέσμων.

Να σημειωθεί πως το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων ανέρχεται στα 450 εκατομμύρια ευρώ και αυτό την ώρα που αναμένονται και άλλες αποφάσεις από εκδικάσεις παρόμοιων υποθέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ