ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών: Κλείνουν και τα Τέμπη-«Κόβουν» την Ελλάδα στα δύο

Μπλόκα αγροτών: Κλείνουν και τα Τέμπη-«Κόβουν» την Ελλάδα στα δύο
Τρακτέρ στα Τέμπη - Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI

Οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης με αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών από το μπλόκο της Νίκαιας. Κλειστές θα παραμείνουν σε διάφορα σημεία τους σχεδόν όλες οι εθνικές οδοί.  

Οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας θα κλείσουν και τα δυο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης από τις 14:00 το μεσημέρι ως και τις 16:00 το απόγευμα, στην κοιλάδα των Τεμπών, την ώρα που συνάδελφοί τους σε άλλες περιοχές θα ενισχύσουν τα κατά τόπους μπλόκα. Στο κενό φαίνεται πως πέφτει η προσπάθεια δημιουργία κοινού μετώπου διεκδίκησης, με αμφότερες τις πλευρές να δηλώνουν «ας έρθουν αυτοί σε εμάς, γιατί να πάμε εμείς».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας, Ρίζος Μαρούδας, μιλώντας στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Λάρισας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τόνισε πως οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Μαρούδας κάλεσε τον λαό να βοηθήσει τις προσπάθειες των αγροτών και δήλωσε: «Είμαστε εδώ ως ένα βήμα κλιμάκωσης, γιατί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεμπλέξει από εμάς, γιατί τα αιτήματά μας είναι δίκαια».

«Δεν θα ανεχθούμε την επιχείρηση κοινωνικού αυτοματισμού που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Δεν παλεύουμε για τον εαυτό μας. Γιατί όταν ζητάμε αφορολόγητο 12.000 ευρώ, ή όταν διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην δωρεάν υγεία, δεν το κάνουμε μόνο για εμάς, αλλά το ζητάμε για όλο τον ελληνικό λαό» τόνισε.

2477295

(Τρακτέρ στα Τέμπη/Eurokinissi/Φωτογραφία Αρχείου)

Δίωρος αποκλεισμός της εθνικής Αντιρρίου-Ιωαννίνων

Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι αγρότες Αιτωλοακαρνανίας και προχωρούν σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου- Ιωαννίνων από τις 19:00 έως τις 21:00, στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Σύμφωνα με την παναιτωλοακαρνανική συντονιστική επιτροπή αγώνα αγροτών, η απόφαση ελήφθη ύστερα από συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σχετικά με την πορεία των κινητοποιήσεων και τον προγραμματισμό των δράσεων.

Επίσης, με απόφαση της συνέλευσης ομοσπονδίας κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 11:00 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

2464648

(Συλλαλητήριο στην Πάτρα/Eurokinissi/Φωτογραφία Αρχείου)

Αποκλεισμός της Εθνικής Πατρών-Κορίνθου

Σε τρίωρο αποκλεισμό, από τις 6.30 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ., της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος των βενζινάδικων στο Αίγιο, προχωρούν οι αγρότες της Αιγιάλειας.

Την Κυριακή αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέα συνέλευση για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Από την πλευρά τους οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, παραμένουν με παραταγμένα τα τρακτέρ στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ για σήμερα, στις 7.00 μ.μ., έχει ο Αγροτικός Σύλλογος Δυτικής Αχαΐας έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση, για την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου.

2465992 copy

(Κινητοποιήσεις στον Πύργο/Eurokinissi/Φωτογραφία Αρχείου)

Αποφασίζουν οι αγρότες της Ηλείας

Οι αγρότες της Ηλείας αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα για την στάση τους και την διάρκεια των αποκλεισμών της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου τις επόμενες ημέρες.

Ήδη από χθες τα τρακτέρ έχουν αρχίσει να παρατάσσονται στην περιοχή της Βάρδας, ενώ σήμερα αναμένεται να βγουν στο δρόμο και τρακτέρ στην περιοχή των Λεχαινών.

Οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση στη Βάρδα, όπου θα αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, με πιθανότερη απόφαση για συμβολικούς αποκλεισμούς, από αύριο Δευτέρα, της Πατρών-Πύργου στον κόμβο της Βάρδας.

4037384

(Αγρότες του Κιλελλέρ έκλεισαν το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη/Eurokinissi/ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ/Φ.αρχείου)

Θεσσαλονίκη: Για 7η μέρα κλειστή η Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής

Για έβδομη μέρα παραμένει κλειστή επ’ αόριστον η Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής, στα πράσινα φανάρια, στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», στη Θεσσαλονίκη.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης έχουν αποκλείσει το σημείο με την κυκλοφορία να διεξάγεται μόνο μέσω παρακαμπτήριων οδών.

Στο μεταξύ, τα αγροτικά μπλόκα πουν στηθεί σε περιοχές ευρύτερα της Θεσσαλονίκης είναι, από τις 28/1 στα διόδια των Μαλγάρων, αλλά και στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, από αγρότες και κτηνοτρόφους των περιοχών Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι, Άσσηρο και Λαγκαδά.

Στο μεταξύ, στην αερογέφυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών.

4037335

(Eurokinissi)

Κλειστή εξακολουθεί να είναι από τις 30/1 η εθνική οδός Θεσσαλονίκης- Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου- Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης- Ειδομένης. Η πρόσβαση στην ΠΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής, ενώ χθες σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους από τον κόμβο Κουλούρας Ημαθίας, που βρίσκεται στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει, από τις 23/1 στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης- Βέροιας.

4037746

(Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στο μπλόκο Λάρισας-Κοζάνης/Eurokinissi/Μιχάλης Μπατζιόλας)

Αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής

Εντός της εβδομάδας, το πιο πιθανό προς το τέλος της, πρόκειται να προχωρήσει ο 24ωρος αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς έστησαν το αγροτικό τους μπλόκο από τις 30/1 στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Την Πέμπτη 2/2 στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα. Στο Καλονέρι Βοείου, αγρότες και κτηνοτρόφοι έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση έχουν ήδη πάρει και αυτοί του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας- Έδεσσας.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι των Πύργων Πτολεμαΐδας παραμένουν στο μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας- Έδεσσας, ενώ την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στήνουν αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λάρισας- Κοζάνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ