ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτης σουπερ μάρκετ πωλούσε παράνομα παυσίπονα

Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτης σουπερ μάρκετ πωλούσε παράνομα παυσίπονα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/φωτογραφία αρχείου

Με την κατηγορία της παράνομης πώλησης παυσίπονων χαπιών δικάζεται την Τρίτη στο Γ΄ Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ στον Εύοσμο.

Η παράνομη πώληση παυσίπονων στο σούπερ μάρκετ του κατηγορούμενου είχε αποκαλυφθεί στις αρχές του 2014 μετά από καταγγελία που έγινε στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), ο οποίος ενημέρωσε αμέσως το Τμήμα Φαρμάκων- Φαρμακείων της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολούθησαν έλεγχοι από μικτό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγιεινής και του ΦΣΘ, οπότε και διαπιστώθηκε η παράνομη πώληση των συγκεκριμένων σκευασμάτων, τα οποία αποσύρθηκαν. Ως μάρτυρες κλήθηκαν να καταθέσουν στη δίκη ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης και ο γραμματέας του Συλλόγου, Διονύσης Ευγενίδης.

"Το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ, που δεν ανήκει σε γνωστή αλυσίδα, πουλούσε παράνομα παυσίπονα τα οποία είχε προμηθευτεί από κάποιον χονδρέμπορο. Έγινε καταγγελία στον Σύλλογο και το διερευνήσαμε αμέσως. Προς το παρόν, ακόμη και με τον νέο νόμο, που ανοίγει τον δρόμο για την πώληση μέρους των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από σούπερ μάρκετ, η πώληση αυτών των συγκεκριμένων φαρμάκων εκτός φαρμακείων υπόκειται σε περιορισμούς και γίνεται υπό σημαντικές προϋποθέσεις. Μία απ’ αυτές είναι η ίδια η φαρμακοβιομηχανία που τα παράγει να επιτρέπει την πώλησή τους εκτός φαρμακείων, κάτι που δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση" αναφέρει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Παράλληλα εξηγεί ότι βάσει του ισχύοντος νόμου, το ελάχιστο πρόστιμο που εκτιμάται ότι θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του σουπερμάρκετ είναι 30.000 ευρώ και το ανώτερο 50.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΦ το πρόστιμο κυμαίνεται από 50.000 - 200.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ