ΕΛΛΑΔΑ

Απόκριες: Τέλος στη διάθεση και προβολή προκλητικών στολών για παιδιά

Απόκριες: Τέλος στη διάθεση και προβολή προκλητικών στολών για παιδιά
EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

«Στοπ» στις προκλητικές αποκριάτικες στολές για παιδιά έβαλε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Με απόφαση του επιβάλλονται περιορισμοί στη διάθεση ή και στην εμπορική προβολή προϊόντων τα οποία πωλούνταν σε παιδικά τμήματα ορισμένων καταστημάτων και αφήνουν σεξουαλικά υπονοούμενα.

Η απόφαση του υπουργού βασίστηκε στην γνωμοδότηση της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων, η οποία παρέθεσε λίστα προϊόντων που στέλνουν αρνητικά μηνύματα στα παιδιά και προβάλουν σεξιστικά πρότυπα, σε μια χώρα που η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση απουσιάζει εντελώς.

Η γνωμοδότηση της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων αναφέρει τα εξής:

  • Δεν θα περιλαμβάνονται προϊόντα, όπως το σακίδιο πλάτης με απεικόνιση γλειφιτζουριού και επιγραφή «Lick it slowly» (γλείψε το αργά) και άλλα παρόμοια, σε καταστήματα παιχνιδιών, σε παιδικά τμήματα καταστημάτων και σε έντυπα, φυλλάδια, e-shops που απευθύνονται σε ανήλικους καταναλωτές και ιδίως σε παιδιά κάτω των 14 ετών. Τέτοια μηνύματα μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά προς το παιδί, εξοικειώνοντάς το με σεξιστικά πρότυπα.
  • Δεν θα επιτρέπεται η προβολή προϊόντων, όπως άσεμνες αποκριάτικες στολές που παρουσιάζονται ως παιδικές, σε ιστοσελίδες ή καταστήματα, προκειμένου να μην αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά της ηλικίας αυτής.
  • Δεν θα επιτρέπεται η εμπορική προβολή προϊόντων, όπως η παιδική στολή που αναπαριστά τον Χίτλερ, με το αιτιολογικό ότι η διάθεση τέτοιων στολών παραπέμπει σε στάσεις και χειρονομίες άμεσα συνδεδεμένες με εγκλήματα μίσους, όπως ο ναζιστικός χαιρετισμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ