ΕΛΛΑΔΑ

Ελπίδα για τα εγκαταλελειμμένα βρέφη στην Ελλάδα

Ελπίδα για τα εγκαταλελειμμένα βρέφη στην Ελλάδα

Βίωσαν την εγκατατάλειψη από πολύ νωρίς. Γνώρισαν το χάδι και την φροντίδα από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων «Έλενα» και «Αλεξάνδρα», όχι από τους γονείς τους. 

Οι θάλαμοι των δυο μεγάλων μαιευτηρίων της Αθήνας έγιναν τα παιδικά τους δωμάτια.

Είναι παιδιά που οι μητέρες τους έφυγαν στα κλεφτά μετά την γέννα και δεν τα αναζήτησαν ξανά.

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, θέλησαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα και ένα καλύτερο μέλλον σε αυτά τα παιδιά.

Έχοντας στο πλευρό τους το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ξεκινούν ένα πρόγραμμα το οποίο προβλέπει την μεταφορά των βρεφών από τα δημόσια νοσοκομεία σε ένα πιο κατάλληλο περιβάλλον ως πρώτο βήμα, έχοντας ως τελικό στόχο να βρουν μια ζεστή αγκαλιά σε ανάδοχη οικογένεια.

IMG 2084

Στη συνέντευξη τύπου που έγινε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, εκπρόσωποι των Παιδικών Χωριών SOS και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έδωσαν λεπτομέρειες γι αυτό το ελπιδοφόρο πρόγραμμα.

IMG 2086

Το παρών έδωσε και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου, η οποία δήλωσε:

Για εμάς στο υπουργείο σήμερα παρά τη βροχή είναι μια ηλιόλουστη ημέρα γιατί πραγματικά από την πρώτη στιγμή που μπήκα μέσα στο υπουργείο μας ειπώθηκε ως ένα μεγάλο αίτημα αυτό που υλοποιείται σήμερα εδώ. Σήμερα, έχω στα χέρια μου το πρώτο draft του νέου νόμου που σε ένα μήνα θα είναι στη Βουλή. Του νέου νόμου για την οργάνωση και τη λειτουργία χώρων αναδοχής και φιλοξενίας ανηλίκων.

Ο σκοπός του προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να εκλείψει οριστικά το φαινόμενο της μακροχρόνιας παραμονής παιδιών σε νοσοκομεία, να μειωθεί ο κίνδυνος της ιδρυματοποίησης και του κοινωνικού στιγματισμού τους και παράλληλα να δημιουργηθεί μία «δεξαμενή» από κατάλληλα εκπαιδευμένους και προετοιμασμένους γονείς με σκοπό να δεχθούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά στο πλαίσιο της αναδοχής.

IMG 2089

Το πρόγραμμα ξεκινά άμεσα. Ήδη τα πρώτα μωρά από τα Μαιευτήρια «Έλενα» και «Αλεξάνδρα» έχουν μετακινηθεί στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης» σε ειδική πτέρυγα που θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 15 βρέφη και νήπια.

IMG 2091

Στην πρώτη διετία λειτουργίας του προγράμματος προβλέπεται η δημιουργία μίας δεξαμενής 150 αναδόχων οικογενειών και η αποκατάσταση τουλάχιστον 100 παιδιών, ηλικίας από 0 έως 12 ετών.

IMG 2080 copy

Πώς γίνεται κάποιος ανάδοχος γονιός

Κατάλληλοι ώστε να γίνουν αναδοχοι γονείς είναι -ηλικίας 30 έως 60 χρονών- σύζυγοι με ή και χωρίς παιδιά, μεμονωμένα άτομα με ή χωρίς παιδιά. Θα πρέπει να είναι σωματικά και ψυχικά υγιείς, με θέληση για προσφορά ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στα παιδιά άλλων γονιών για κάποιο χρονικό διάστημα.

IMG 2081


.
Το πρόγραμμα, μέσω της Υπηρεσίας Αναδοχής, προσφέρει στους υποψήφιους ανάδοχους γονείς:

• Συστηματική εκπαίδευση σε θεματολογία σχετική με το γονεϊκό ρόλο και θέματα αγωγής και φροντίδας των παιδιών
• Συστηματική συμβουλευτική από τους αρμόδιους συνεργάτες του προγράμματος
• Πρόσβαση και συνεργασία σε σταθερή βάση με το συνεργάτη που ορίζεται ως «πρόσωπο αναφοράς» της οικογένειας και του παιδιού
• Νομική συνδρομή
• Ψυχολογική υποστήριξη (όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο)
• Περιοδική (ανά 6μηνο) αξιολόγηση της πορείας κάθε παιδιού στο πλαίσιο της οικογένειας
• Παρακολούθηση (follow-up) συνολικής διάρκειας 2 ετών

Σημαντικό επίσης στοιχείο του προγράμματος είναι οι 32 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργεί καθώς θα στελεχώνεται από: Επιστημονικό Υπεύθυνο, Παιδοψυχίατρους, Παιδίατρο, Ψυχολόγους, Παιδοψυχολόγο, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Βρεφονηπιοκόμους, Νομικό Σύμβουλο, Βοηθό Λογιστή, Γραμματείς, Βοηθητικό προσωπικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ