ΕΛΛΑΔΑ

«Αγνοείται» τεράστιο ποσό από τα λουτρά Λαγκαδά – Ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου

«Αγνοείται» τεράστιο ποσό από τα λουτρά Λαγκαδά – Ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου
λουτρά Λαγκαδά (Φωτογραφία αρχείου) ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας διαφθοράς Θεσσαλονίκης θα κληθούν να λογοδοτήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα οι υπεύθυνοι των Λουτρών Λαγκαδά, κατά την περίοδο 2009-12, αναφορικά με τη διαχείριση χρημάτων προερχόμενων από τραπεζικό δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω δάνειο χορηγήθηκε με σκοπό την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δημοτικής Επιχείρησης Εκμετάλλευσης Ιαματικών Πηγών Λαγκαδά ΑΕ (ΔΕΕΙΠΛ). Ήδη από το τέλος του προηγούμενου έτους ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης παρήγγειλε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για απιστία σε βάρος ΟΤΑ και άμεση συνέργεια στην πράξη αυτή.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του αθηναϊκού πρακτορείου, στο «κάδρο» του αντεισαγγελέα εφετών, Αχιλλέα Ζήση, τοποθετούνται εννέα άτομα, ανάμεσα στα οποία είναι ο σημερινός δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, που ήταν δήμαρχος την επίμαχη περίοδο (διετέλεσε το διάστημα 2002-10), ο προκάτοχός του Γιάννης Αναστασιάδης, όπως επίσης ένας πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών της περιοχής, αλλά και πρόεδροι και αντιπρόεδροι προηγούμενων διοικήσεων της ΔΕΕΙΠΛ.

Η υπόθεση, την οποία ερεύνησαν ελεγκτές της Οικονομικής Επιθεώρησης, ξεκινάει το 2010, όταν η τότε διοίκηση του δήμου Λαγκαδά, υπό το δήμαρχο Γιάννη Καραγιάννη, συνήψε σύμβαση με ιδιωτική τράπεζα για δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο προοριζόταν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΕΙΠΛ. Τα χρήματα εκταμιεύτηκαν το φθινόπωρο του ίδιου έτους και δόθηκαν στη δημοτική επιχείρηση, η οποία διαχειρίζεται τα γνωστά Λουτρά Λαγκαδά.

Από το πόρισμα που συνέταξαν οι οικονομικοί επιθεωρητές φαίνεται ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα, μέρος των εκταμιευθέντων χρημάτων δαπανήθηκε για μελέτες, μισθοδοσίες, προμηθευτές κ.ά., ενώ οι ελεγκτές περιγράφουν ως άγνωστη την τύχη που είχε ποσό της τάξεως των 600-700.000 ευρώ -από το ίδιο δάνειο- το οποίο δεν βρέθηκε στα ταμεία όταν ανέλαβε η νέα δημοτική Αρχή.

Με βάση το παραπάνω πόρισμα, ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία και άμεση συνέργεια σ' αυτή, κατά παντός υπευθύνου, ενώ η δικογραφία διαβιβάστηκε στην ειδική ανακρίτρια Βασιλική Ζώτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ