ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Ανατροπές σε σύστημα και τρίτη Λυκείου

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Ανατροπές σε σύστημα και τρίτη Λυκείου
EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να προχωρά σε αλλαγές στο σύστημα εξέτασης και γενικότερα στην μορφή της Γ’ Λυκείου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, με το βλέμμα στις Πανελλαδικές του 2020, όταν και θα επέλθει η «τομή» στο εκπαιδευτικό και εξεταστικό σύστημα, συνεχίζει να προχωρά σε αλλαγές, που συχνά περνούν απαρατήρητες μπροστά στο μεγάλο σχέδιο.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή, που σχεδιάζει το υπουργείο, είναι η διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων πριν από τις Πανελλαδικές. Το υπουργείο θέλει να αποδεσμεύσει το Λύκειο από τις κατατακτήριες, με τους μαθητές να λαμβάνουν πρώτα το απολυτήριο τους και στη συνέχεια να συμμετέχουν στις Πανελλήνιες.

Ο Μάιος ήταν ενίοτε ο μήνας των Πανελλαδικών. Πλέον αυτό αλλάζει καθώς σύμφωνα με τους σχεδιασμούς οι μαθητές θα κληθούν να συμμετέχουν στις Πανελλήνιες τη δεύτερη βδομάδα του Ιουνίου. Μεταξύ ενδοσχολικών και πανελλαδικών θα υπάρχει ένα διάστημα «ξεκούρασης» δέκα ημερών.

Κατάργηση των επαναληπτικών Πανελληνίων εξετάσεων σχεδιάζει, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το υπουργείο Παιδείας. Ακόμη το υπουργείο θα μεταθέσεις τις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Γενικού Λυκείου τον Ιούνιο αντί για τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα βοηθήσει τους μαθητές να προετοιμάζονται καλύτερα και το υπουργείο να έχει καλύτερη εικόνα για τον αριθμό των μαθητών στις επόμενες σχολικές χρονιές.

Φέτος για πρώτη φορά δίνεται η ευκαιρία σε μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και της Γ’ Λυκείου να δώσουν σε τρεις εξεταστικές περιόδους – μια κανονική και δύο επαναληπτικές. Θα εξετάζονται Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο για λάβουν το απολυτήριο τους.

Η κατηγορία του 10% θα έχει πλέον τη δυνατότητα να διατηρήσει το βαθμό των Πανελληνίων και να τον χρησιμοποιήσει τα επόμενα δύο χρόνια για την συμμετοχή στην αντίστοιχη κατηγορία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, χωρίς εξετάσεις. Όσο για την κατηγορία του 5% - για άτομα με σοβαρές παθήσεις – αν και υπάρχουν αλλαγές στις παθήσεις από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, το υπουργείο θα συμπεριλάβει όλα τα ονόματα και των προηγούμενων λιστών όσο και των καινούργιων για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στις οικογένειες των μαθητών.

Αλλαγές έρχονται και στο Μηχανογραφικό δελτίο. Οι υποψήφιοι φοιτητές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ περισσότερων σχολών. Ευνοημένοι είναι όσοι επιλέγουν 2ο, 3ο και 5ο πεδίο.

Η ένατη και τελευταία αλλαγή που προωθεί το υπουργείο Παιδείας αφορά τα ΕΠΑΛ. Για πρώτη φορά το θεσμοθετείται η είσοδος των υποψηφίων από Επαγγελματικά Λύκεια που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές σε ΑΕΙ με ποσοστό 1%. Μέχρι πρότινος οι μαθητές από ΕΠΑΛ είχαν δικαίωμα εισαγωγής μόνο σε ΤΕΙ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ