ΕΛΛΑΔΑ

Παιδιά με καρκίνο: Αυτοί είναι οι σύγχρονοι ήρωες

Παιδιά με καρκίνο: Αυτοί είναι οι σύγχρονοι ήρωες
Reuters

Η εικόνα ενός παιδικού κεφαλιού χωρίς μαλλιά πολλούς τους κάνει να στρέφουν το βλέμμα τους αλλού.

Δεν μπορούν να διαχειριστούν ότι ένα παιδί έχει νοσήσει από καρκίνο.

Στο πρόσωπο όμως αυτών των παιδιών θα πρέπει κανείς να βλέπει τη δύναμη και τον αγώνα που δίνουν για τη ζωή. Είναι ένα παράδειγμα θάρρους για όλους μας.

Η ιατρική στον τομέα αυτό έχει καταφέρει να κάνει άλματα καθώς 4 στα 5 παιδιά γίνονται καλά.

Την στιγμή που κάθε χρόνο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότερα από 150.000 διεθνώς διαγιγνώσκονται με καρκίνο.

ljkl

πηγή: WHO

Θλίψη όμως προκαλεί το γεγονός ότι όλα τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία ή στις ίδιες μεθόδους θεραπείας. Σε αυτή την ανισότητα οφείλεται και το 90% των θανάτων.

Η.Π.Α.

Στις ΗΠΑ το 2016, εκτιμάται ότι διαγνώστηκαν 10.380 νέα περιστατικά καρκίνου σε παιδιά ηλικίας από λίγων ημερών μέχρι 14 ετών ενώ υπολογίζεται ότι θα πεθάνουν περίπου 1.250 παιδιά.

Αν και οι θάνατοι από καρκίνο έχουν μειωθεί κατά 70% τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες ωστόσο παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά.

Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας από το 2009 που ξεκίνησε η καταγραφή προκύπτει ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας έχουμε περίπου 270 με 300 νέα περιστατικά καρκίνου σε βρέφη και παιδιά.

«Ο καρκίνος στα παιδιά για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος είναι σπανιότατος δηλαδή σύμφωνα με όλες τις στατιστικές αναμένεται να νοσήσει 1 στα 600 παιδιά όταν στην Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή κάτω των 16 ετών έχουμε περίπου 1.800.000 παιδιά. [...] Ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε έμβρυα. Έχουν εισαχθεί στις ογκολογικές μονάδες ακόμη και παιδιά δυο ημερών» λέει στο CNN Greece ο Απόστολος Πουρτσίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας και Διευθυντής στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Οι τύποι του καρκίνου

Πάνω από το 50% των περιστατικών είναι οι λευχαιμίες και οι όγκοι εγκεφάλου, ακολουθούν τα λεμφώματα, το νευροβλάστωμα, το νεφροβλάστωμα, τα σαρκώματα των οστών και των μαλακών μορίων.

Πιθανότητες

Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου είναι αντίστροφα ανάλογη της ηλικίας, δηλαδή:

  • Από 0 ημερών έως 15 ετών είναι πιθανόν να νοσήσει 1 στα 600 παιδιά
  • Από 15 έως 20 ετών είναι 1 στα 330
  • Και από 20 έως 30 είναι 1 στα 250

Ο παιδικός καρκίνος είναι ένα νόσημα που μπορεί να ξεπεραστεί πλέον στις ημέρες μας και οι μέθοδοι θεραπείας που ακολουθούνται στη χώρα μας είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούνται διεθνώς .

«Ο καρκίνος στα παιδιά είναι ιάσιμος.[...] Στην Ελλάδα όσο περνούν τα χρόνια προσφέρουμε περίθαλψη και επιτυγχάνουμε ποσοστά ίασης και επιβίωσης ίδια με τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή» τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας και συμπληρώνει:

«Το 30% των παιδιών νοσούν από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Η θεραπεία διαρκεί 2 χρόνια και για να πούμε ότι ένας ασθενής έχει ιαθεί, θα πρέπει οι πιθανότητες να επανέλθει η αρρώστια να είναι κάτω του 2%. Συνήθως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να περάσουν 5 χρόνια εκτός θεραπείας. Δηλαδή 5+2, 7 χρόνια από την διάγνωση.»

Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών

Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί ένα ακόμη όπλο στην φαρέτρα των γιατρών. Η Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών.

Στην εξειδικευμένη μονάδα που υπάρχει στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Μαριάννα Βαρδινογιάννη «Ελπίδα» μέχρι σήμερα έχουν γίνει 520 μεταμοσχεύσεις σε 503 παιδιά.

Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς υπήρξε ίαση στο 55% των περιστατικών με οξεία λευχαιμία, στο 74% με λέμφωμα, στο 39% με νευροβλάστωμα, στο 72% με πρωτοπαθής ανοσοανεπάρκεια και στο 95% με Μεσογειακή Αναιμία.

Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Η 15η Φεβρουαρίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην Καταπολέμηση του Παιδικού Καρκίνου.

Η θέσπιση της από την επιστημονική κοινότητα στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε όλο τον κόσμο και να τους κάνει να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στα παιδιά που πάσχουν, στις οικογένειες που δοκιμάζονται και στα παιδιά που νίκησαν την ασθένεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ