ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών: Σήμερα η συνάντηση με τον Γ. Δραγασάκη

Μπλόκα αγροτών: Σήμερα η συνάντηση με τον Γ. Δραγασάκη
EUROKINISSI/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεία αγροτών και κτηνοτρόφων θα έχει στις 16:00 συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε δίωρο αποκλεισμό στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, προχώρησαν από τις 12:15 και στα δύο ρεύματα, αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχουν στήσει το μπλόκο τους στο σημείο από τις 31/1. Η διέλευση των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριους οδούς, με τη βοήθεια αντρών της αστυνομίας που βρίσκονται στο σημείο. Το μπλόκο απαρτίζεται από αγρότες και κτηνοτρόφους των περιοχών Λιτής, Μελισσοχωρίου, Λαγκαδά, Ασσήρου και Δρυμού.

Σε δίωρο αποκλεισμό του κόμβου στο Χέρσο, από τις 3 μετά το μεσημέρι, που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, προγραμματίζουν να προχωρήσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας. Τονίζεται ότι το μπλόκο στον κόμβο Χέρσο, ενισχύεται διαρκώς από ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα από τα τριγύρω χωριά του νομού Κιλκίς, ενώ υπενθυμίζεται ότι το σημείο βρίσκεται στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Δοϊράνης-Προμαχώνα.

Το μπλόκο των Ευζώνων, που είναι στημένο από τις 30/1, παραμένει σταθερά κλειστό από αγρότες και κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διέλευση στο τελωνείο, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Ειδικότερα, κλειστή παραμένει από τις 30/1 η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, που από τις 25/1 έχουν στρατοπεδεύσει στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών. Υπενθυμίζεται ότι οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν επανειλημμένα επιχειρήσει τη μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από παρακαμπτήριους οδούς, ακόμη και μέσα από τα χωράφια. Έως σήμερα τουλάχιστον δεν το έχουν καταφέρει, εξαιτίας της παρουσίας ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Στο μπλόκο τους στα Πράσινα Φανάρια, επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο), βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν αποκλείεται σήμερα μετά τη συνάντηση να αποχωρήσουν από το σημείο. Υπενθυμίζεται ότι το σημείο ήταν αποκλεισμένο, και στα δύο ρεύματα, από τις 30/1.

Στην ίδια γραμμή βρίσκονται και όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στα εξής τρία σημεία: στον κόμβο της Τρίγλιας, στον δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, 'Αγιο Μάμα ήτοι στον δρόμο Μουδανίων-Κασσάνδρας και στα Βραστά επί της επαρχιακής οδού Πολυγύρου-Αγίου Όρους.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου οι συμμετέχοντες συντάσσονται πλήρως με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας, ο επικεφαλής στο σημείο, Κώστας Ανεστίδης ανέφερε ότι «ενώ η γραμμή είναι να αποχωρήσουμε αύριο από τα αγροτικά μπλόκα, ωστόσο εμείς λόγω αυξημένων εργασιών, αποφασίσαμε να φύγουμε σήμερα». Τονίζεται ότι το μπλόκα στα διόδια Μαλγάρων στήθηκε στις 28/1.

Στην αερογέφυρα Κατερίνης βρίσκονται, από το βράδυ της 28/1, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης, Γιώργος Χαρισόπουλος, «το τι μέλλει γενέσθαι ακριβώς, θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση στο μπλόκο σήμερα».

Τα μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία

Σε γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν στα αγροτικά μπλόκα, το απόγευμα, θα αποφασίσουν το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κινητοποιήσεων οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας.

Τα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί στη Δυτική Μακεδονία είναι στα εξής σημεία: στο 'Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, σημείωσε: «δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η αποχώρησή μας αύριο από τα μπλόκα, αλλά σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία έχει τον λόγο για το τι ακριβώς θα γίνει».

Στη θέση τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου. Επισημαίνεται ότι οι συμμετέχοντες στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας, έχουν συνταχθεί επίσημα με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας και προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας-πιθανόν την Παρασκευή- σχεδιάζουν να μεταβούν με τρακτέρ στην Έδεσσα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του μπλόκου, Στέλλιος Δεμερτζίδης.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι εφόσον δεν προκύψει έστω μια αχτίδα φωτός από τη σημερινή συνάντηση με τα στελέχη της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν μετάβασή τους είτε στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, είτε σε αυτό της Νίκης, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔμ.

Παραμένει το αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ