ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Απολύθηκε αστυνομικός επειδή διαγνώστηκε με Ηπατίτιδα Β

Θεσσαλονίκη: Απολύθηκε αστυνομικός επειδή διαγνώστηκε με Ηπατίτιδα Β
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τον περασμένο μήνα, απολύθηκε αστυνομικός που διαγνώστηκε με Ηπατίτιδα Β, με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί πλέον να ασκήσει το επάγγελμα, όπως έκρινε η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.

Την κίνηση αυτή καταγγέλλει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» αναφέροντας ότι έλαβαν γνώση του εν λόγω περιστατικού και υποστήριξαν την προσφυγή του ασθενή στον Συνήγορο του Πολίτη, προς άρση αυτής της απόφασης.

«Σε συνέχεια αυτής της παρέμβασης και μετά από διεξοδική ανάλυση της υπόθεσης προέκυψε το αυτονόητο συμπέρασμα ότι, η διαγραφή του συγκεκριμένου προσώπου από την αστυνομία συνιστά αδικαιολόγητη διάκριση και ενισχύει το κοινωνικό στίγμα σε βάρος μίας νόσου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος σημειώνοντας:

Η αποπομπή του εργαζόμενου που ζει με ηπατίτιδα Β, δεν βασίζεται καν σε επιστημονικά δεδομένα, αφού από την άσκηση των καθηκόντων του συγκεκριμένου προσώπου δεν προκύπτει καμία απολύτως περίπτωση μετάδοσης του ιού της ηπατίτιδας Β. Αντιθέτως, η συγκεκριμένη απόλυση στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε αντιεπιστημονικές αγκυλώσεις και σε στερεότυπες αντιλήψεις, που εγγίζουν μία γενικότερη προκατάληψη που υπάρχει για τους φορείς χρόνιων νοσημάτων, όπως η ηπατίτιδα Β.

Θα θέλαμε τονίσουμε ότι η ανεμπόδιστη εργασία ασθενών με ιογενείς ηπατίτιδες, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ υπογραμμίζεται ότι, η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κανένα κίνδυνο μετάδοσης της Ηπατίτιδας Β.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και μετά τις παρεμβάσεις που ασκήθηκαν, ελπίζουμε ότι θα επανεξεταστεί η υπόθεση και ότι θα αποκατασταθεί η συγκεκριμένη αδικία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ