ΕΛΛΑΔΑ

Αμετακίνητοι οι πυροσβέστες – Προσπάθεια από Τόσκα να τους πείσει

Αμετακίνητοι οι πυροσβέστες – Προσπάθεια από Τόσκα να τους πείσει

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας των πυροσβεστών πενταετούς θητείας, ο Νίκος Τόσκας δήλωσε πως τα αιτήματά τους θα εξεταστούν και υποστήριξε και ότι η τροπολογία αυτή αντιμετωπίζει μεταβατικά το πρόβλημα μέχρι την πλήρη μονιμοποίησή τους.

Επιπλέον, υποσχέθηκε ότι το θέμα της νομιμοποίησης θα επανεξεταστεί και είπε πως μπορεί να λυθεί πολύ πριν την πενταετία. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η συγκεκριμένη τροπολογία εξασφαλίζει:

  • Τριετή παράταση της σύμβασης των πυροσβεστών, μετά την οποία θα γίνει αυτόματα η μονιμοποίηση τους.
  • Την καταβολή κανονικών υπερωριών, νυκτερινών και αργιών, τις οποίες μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να εργαστούν.
  • Την δυνατότητα εισαγωγής στις παραγωγικές σχολές.
  • Τέλος, μπορούν να πάνε - κατ' αρχάς με την θέληση τους - στα περιφερειακά αεροδρόμια, για να επανδρώσουν τους πυροσβεστικούς σταθμούς, την δημιουργία των οποίων προβλέπει η σύμβαση με την εταιρεία Fraport.

Ο αναπληρωτής υπουργός, τόνισε ότι ο χρόνος μέχρι την μονιμοποίηση των πυροσβεστών υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην φτάσει τα τρία χρόνια, εάν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Διευκρίνισε τέλος, ότι η ρύθμιση αφορά στους 2093 πυροσβέστες πενταετούς θητείας και όχι στους υπόλοιπους 1600 περίπου συναδέλφους τους, οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μονιμοποίησης και των οποίων η πενταετής σύμβαση ήδη ανανεώθηκε, όπως ο νόμος προέβλεπε.

Ο κ. Τόσκας, καταλήγοντας είπε:

Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να μονιμοποιηθούν οι πυροσβέστες, όπως γίνεται με την αντίστοιχη κατηγορία των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, οπότε δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Εμείς ξεκινήσαμε την διαδικασία από τον Μάιο του περασμένου χρόνου, αλλά προσκρούσαμε στην έλλειψη ρυθμίσεων που δεν είχαν γίνει όπως έπρεπε.

Ωστόσο η προσπάθεια αυτή του κ. Τόσκα να «χρυσώσει το χάπι» των 4.000 πυροσβεστών που ανησυχούν για το μέλλον τους, δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και οι ίδιοι εμφανίζονται αμετακίνητοι από τη θέση τους και προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους αλλά και προσφυγή στη δικαιοσύνη για τα δικαιώματά τους.

Νωρίτερα είχαν χαρακτηρίσει την τροπολογία αυτή «έκτρωμα», δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση τους κοροϊδεύει και τους εξαπατά, ενώ πραγματοποίησαν για άλλη μία φορά συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κοινοβούλιο, την ώρα που ψηφιζόταν η επίμαχη τροπολογία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ