ΕΛΛΑΔΑ

Απόκριες 2017: Τα ήθη και τα έθιμα στη Λάρισα

Απόκριες 2017: Τα ήθη και τα έθιμα στη Λάρισα
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Με στοιχεία βγαλμένα από τα σπλάχνα της παράδοσης από κάθε γωνία της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην πόλη της Λάρισας

Η πόλη της Θεσσαλίας πρόκειται να αναβιώσει το έθιμο των «μπουλουκιών», σύμφωνα με το οποίο μεταμφιεσμένες χορευτικές ομάδες με παραδοσιακές στολές θα πορευτούν στο κέντρο της πόλης, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Ξεκινώντας από διαφορετικά σημεία-γειτονιές, τραγουδώντας και χορεύοντας, θα κάνουν μια εικοσάλεπτη στάση στην πλατεία Ταχυδρομείου της πόλης και θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου θα στηθεί μεγάλο παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Λαρισαίων Πάνος Σάπκας, τόνισε πως στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για τρίτη διαδοχική χρονιά, γίνεται προσπάθεια ώστε τα δρώμενα να έχουν έντονο το στοιχείο της παράδοσης και να προβληθούν τα αντίστοιχα έθιμα της αποκριάς. Όπως είπε ο ίδιος:

Επαναφέραμε τα μπουλούκια τα οποία είναι θίασοι καρναβαλιστών, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και οι οποίοι αναπαράγουν κάποια αποκριάτικα έθιμα. Το στοιχείο της παράδοσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να αγκαλιαστούν από τους Λαρισαίους οι αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Επίσης, ο κ. Σάπκας επεσήμανε πως η επιτυχία του εγχειρήματος στηρίζεται στο γεγονός ότι η Λάρισα είναι ένα «χωνευτήρι» πολιτισμών και παραδόσεων, αφού οι κάτοικοί της κουβαλούν ακούσματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Σημειώνεται, πως το αποκριάτικο δρώμενο των «μπουλουκιών» που αναβιώνει το Σάββατο στην πόλη της Λάρισας διοργανώνεται από τους τοπικούς συλλόγους σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και συμμετέχουν: ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χορίαμβος», η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, o Μ.Ε.Σ. Αβέρωφ «ο Θετταλός», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Λάρισας, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ' ημάς Ανατολή», ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας και ο Σύλλογος Αργιθεατών Ν. Λάρισας «Ο Άγιος Νικόλαος».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα «μπουλούκια» καρναβαλιστών θα κινηθούν ως εξής:

Μικρασιάτες και Βούναινα στις 11:30 π.μ. από την οδό Πανός, στις 12.00 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη 1:30 στην κεντρική πλατεία.

Φιλιππούπολη και Αβέρωφ στις 11:30 π.μ. από το Αρχαίο Θέατρο, στις 12:20 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη 1:30 στην κεντρική πλατεία.

Πόντιοι-Αργιθεάτες στις 11:30 π.μ. από το Μπεζεστένι, στις 12:40 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη 1:30 στην κεντρική πλατεία.

Χορίαμβος στις 11:30 π.μ. από την οδό Γαληνού, στη 1.00 στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη 1:30 στην κεντρική πλατεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ