ΕΛΛΑΔΑ

Απόκριες 2017: Κόμισσες και κόντηδες βολτάρουν στην Κέρκυρα (pics)

Απόκριες 2017: Κόμισσες και κόντηδες βολτάρουν στην Κέρκυρα (pics)
Α. Ταπάσκου/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται στην Κέρκυρα αυτό το Σαββατοκύριακο με το νησί να επιστρέφει στους ενετικούς χρόνους και να θυμίζει Βενετία.

Οι δρόμοι έχουν γεμίσει με βενετσιάνικες προσωπίδες, αρλεκίνους και ντόμινο, κόμισσες και κόντηδες.

Η πόλη ετοιμάζεται πυρετωδώς και για την μεγαλειώδη πολύωρη παρέλαση της Κυριακής. Θύμα της ο Σιορ Καρνάβαλος που ενώπιον συμβολαιογράφου και μαρτύρων θα υπαγορεύσει τη δημόσια διαθήκη του και μετά οι Κερκυραίοι θα τον κάψουν.

Το μεσημέρι του Σαββάτου στην πόλη το Λύκειο Ελληνίδων έχει την τιμητική του. Τα αυθεντικά κοστούμια εποχής από τη βενετσιάνικη κυριαρχία στο νησί, παίρνουν σάρκα και οστά.

17676235

(Α. Ταπάσκου/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι Κυρίες των τιμών συνοδευόμενες από τους κόντηδες, τους αυλικούς του παλατιού και τους περίοικους θα κάνουν την πρώτη τους πασαρέλα στο κέντρο της πόλης, ενώ θα κλέψουν τις εντυπώσεις με τους ιπποτικούς χορούς στους ρυθμούς του 18ου αιώνα.

Η πλατεία Ανουτσιάτα θα ζωντανέψει και θα θυμίσει πώς ήταν το κέντρο των συνεστιάσεων και των ζοφερών εκδηλώσεων των Ενετών κατακτητών του νησιού που άφησαν πίσω τους έντονα τα σημάδια του δικού τους πολιτισμού.

Την ίδια ώρα στην ύπαιθρο της Κέρκυρας οι εκδηλώσεις βρίσκονται στο ζενίθ τους. Στους Αργυράδες το γλέντι θα ξεκινήσει από την Κυριακή και θα ολοκληρωθεί την Καθαρά Δευτέρα με καρναβάλι διονυσιακού χαρακτήρα και την αναβίωση του εθίμου «μουτζουρώματα».

17676238

(Α. Ταπάσκου/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι Αυλιώτες θα συνεχίσουν την παράδοση που κρατούν εδώ και 400 χρόνια και την Καθαρά Δευτέρα θα καυτηριάσουν, με την μεγαλειώδη παρέλαση που προετοιμάζουν εδώ και μήνες, τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας αλλά και του νησιού.

17676236

Στους Βελονάδες τα «τζαλέτια», τα γινοκούλουρα και άλλα τοπικά εδέσματα θα κεραστούν στους παρευρισκομένους της καρναβαλιστικής παρέλασης το μεσημέρι της Καθαρά Δευτέρας, ενώ στον Αη Μαθιά τα μουτζουρώματα και τα πετεγολέτσα θα έχουν την τιμητική τους.

(Α. Ταπάσκου/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι Καρουσάδες θα προσπαθήσουν, το απόγευμα της Κυριακής, να κλέψουν – και φέτος - την παράσταση με εντυπωσιακά άρματα, ενώ στις Νύμφες και την Αχαράβη το γλέντι αναμένεται να κρατήσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Στο χορό πρωταγωνιστές θα είναι οι παπάδες που θα σύρουν το «χορό των παππάδων».

17676233

(Α. Ταπάσκου/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

17676239

(Α. Ταπάσκου/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ